Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швейцария е замразила руски активи на стойност 8,8 милиарда долара


Президентът на Швейцария Ален Берсет беше в Киев само преди няколко дни, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.
Президентът на Швейцария Ален Берсет беше в Киев само преди няколко дни, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Швейцария е замразила приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда долара) финансови активи на руснаци, предаде Ройтерс, като се позова на швейцарското правителство.

Този ход е част от санкциите, които Берн наложи, за да накаже Москва за нахлуването в Украйна и идва само няколко дни след посещението на швейцарския президент Ален Берсет в Киев. Там той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в края на ноември.

Тази сума е и малко увеличение от 7,5 милиарда франка, които швейцарското правителство каза, че е блокирало миналата година. Швейцария по принцип запазва неутралитет, но през 2022 г. прие да следва санкциите на Европейския съюз.

Увеличението на замразените активи се дължи на разширяването на списъка на хора и компании, които подлежат на санкции от държавите в ЕС. Той нарасна с 300 души и 100 компании и организации през последните 12 месеца.

Замразените активи включват парични депозити, облигации, акции, както и имоти и луксозни автомобили.

Берн също блокира движението на 7,4 милиарда франка (7,3 милиарда долара) активи в чуждестранна валута, които принадлежат на Руската централна банка.

Все пак замразените активи са само малка част от общото богатство, което руснаци държат в Швейцария. В банките в страната има около 150 милиарда франка, според оценки на Асоциацията на швейцарските банкери.

Президентът Ален Берсет обеща повече подкрепа за Украйна по време на посещение в страната миналия месец и обсъди използването на печалбите от замразени руски активи за подпомагане на възстановяването на страната.

Европейската комисия работи върху предложение за обединяване на част от печалбите, получени от замразени руски държавни активи, за да помогне на Украйна и нейното следвоенно възстановяване. Швейцария участва в дискусиите, но не е решила дали да подкрепи предложението.

Но подкрепата на Берн остава ограничена, защото страната отхвърли молбите на други страни да им разрешат да изпращат швейцарски оръжия и боеприпаси в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG