Връзки за достъпност

Извънредни новини

Областната управа издига скеле около Паметника на Съветската армия в София


Майстори издигат скеле около Паметника на Съветската армия, 15 септември
Майстори издигат скеле около Паметника на Съветската армия, 15 септември

В петък по разпореждане на областната управителка Вяра Тодева започна издигането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия в София.

Новината идва, след като на 25 август около монумента беше поставена метална ограда. Тя е част от план за безопасност на областната управа, който беше съставен след призив на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков през август. Причината е, че по паметника има плочи в недобро състояние, които могат да паднат.

Според прессъобщение на областната управа скелето е един от етапите на този план, като "същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му".

През март Столичният общински съвет (СОС) гласува паметникът да бъде преместен от центъра на София, а през август Тодева започна първите стъпки към това.

Към 19 ч. беше поставена само част от скелето.
Към 19 ч. беше поставена само част от скелето.

Малко преди поставянето на конструкцията около паметника в петък се събраха защитници на монумента, сред които депутатите от БСП Иван Ченчев, Георги Свиленски и Христо Проданов, както и Славчо Крумов от "Възраждане".

Няколко души, сред които лидерката на "Левицата" Мая Манолова, направиха неуспешен опит да съставят жива верига около паметника, а един от присъстващите беше задържан.

Паметникът се превърна в част от предизборната кампания за предстоящите местни избори през октомври, след като Тодева задвижи процедурата по преместването му в началото на август.

Тогава привърженици на монумента от "Левицата", БСП и "Възраждане" откриха палатков лагер отпред. Скоро след това областната управителка каза, че преместването вероятно няма да се случи до края на годината.

По-късно фенове на футболния клуб "Левски" счупиха една от плочите с надписа на паметника. Преди дни протестиращи в София поискаха премахване на паметника от Княжеската градина.

Монументът е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат.

След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването на паметника, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим. В началото на 90-те години Столичният общински съвет взима решение за преместването на монумента, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено.

Демонтаж или предизборна дъвка. Ще бъде ли преместен Паметникът на Съветската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG