Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зала, подарена от България, горя в Скопие. Тя е копие на изгорелия цирк в София


Пожарът е овладян, изгоря част от покривната конструкция на Универсалната зала, 9 април 2024 г.
Пожарът е овладян, изгоря част от покривната конструкция на Универсалната зала, 9 април 2024 г.

Пожар горя в Универсалната зала в центъра на македонската столица Скопие, която е копие на изгорялата през 1983 г. сграда на цирка в София. Изгоряла е част от покривната конструкция, огънят е овладян.

Според първоначалната информация в сградата, която е в ремонт, е нямало хора. По късно МВР съобщи, че е задържало трима работници на строежа. Двама, вдишали дим, са откарани в болница.

Към момента не е известна причината за пожара.

Ремонтът на Универсалната зала започна преди месец от Министерството на културата. Наскоро то пое от общината в Скопие правата за реконструкцията.

На 19 февруари министерството подписа договор на стойност 1,9 милиона евро със строителната компания "Универзал - Балкан" за реконструкция на фасадата и покрива на сградата, съобщава македонската служба на Радио Свободна Европа.

Реконструкцията на Универсалната зала започна през септември 2021 г. от предишния кмет на Скопие Петре Шилегов с пари, отпуснати от правителството. С встъпването в длъжност на кметицата Данела Арсовска месец по-късно, ремонтните дейности бяха спрени.

Арсовска се аргументира с довода, че проектът, по който се извършва реконструкцията, не гарантира безопасността на ползвателите на съоръжението.

"Строителните дейности са спрени. Иска ми се да вярвам, че може би се дължи на смяна на кмета, не искам да вярвам, че Универсалната зала, като паметник и подарък от България е оставена да се руши заради дребни политически дивиденти", каза през февруари 2022 г. министърката на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Дни по-късно Министерството на културата предложи да се заеме с реконструкцията. Сега ремонтът започна отново след двугодишно прекъсване.

Във вторник министърката на културата каза, че размерът на щетите ще бъде установен скоро, преди да продължи строителството и призова за бързо решаване на случая.

Универсалната зала е наричана символ на Скопие. Тя е копие на цирка в София, който изгоря през 1983 г.

Залата е построена от България след катастрофалното земетресение в Скопие на 26 юли 1963 г. Тогава над две трети от града са унищожени, над 1000 са загинали, а десетки държави изпращат помощи за възстановяване на града.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG