Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на правосъдието обмисля законодателни промени за разследването на руската агресия в Украйна


Министърът на правосъдието Атанас Славов
Министърът на правосъдието Атанас Славов

Министерството на правосъдието обмисля промени в частта от Наказателния кодекс за военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, каза министърът Атанас Славов пред Медиапул.

Една от промените, които се подготвят, е включване на нов състав, който да обхваща престъплението "агресия", което ще позволи да се преследва военно-политическото ръководство, издало заповедите за съответните действия в Украйна.

Действията на руската армия в Украйна вече са обект на разследване на редица държави. Свое разследване в Украйна започна и Международният наказателен съд (МНС) в Хага през март 2023 г. Скоро след това украинският президент Володимир Зеленски призова за създаване на международен трибунал, който да разследва руския президент Владимир Путин и да търси отговорност за "престъпленията на агресия" на Русия.

"Когато се създаде международния трибунал, всяка държава ще допринесе със събраната информация. За мен това е важна политическа цел, свързана с международното правосъдие", казва Славов.

"Доказателствата за военните престъпления на терен достигат често до някакво средно ниво. Докато престъплението „агресия“ е за високото ръководно ниво", добави министърът.

Той припомни, че на европейско ниво функционира Център за преследване на престъпленията от агресия, като каза още, че идеята е България активно да допринася за европейските усилия.

"Ключово е самата държава да може да инициира производство за военните престъпления в Украйна, упражнявайки универсална юрисдикция, предвид големия брой украински бежанци в страната. Те могат да дадат показания. Много бих се радвал, ако една такава стъпка спомогне за бъдещото международно разследване от международен трибунал", каза още Славов.

Той припомни, че през ноември България се присъедини към точка 7 от формулата за мир на Зеленски, която предвижда възстановяване на справедливостта и преследване на престъпления, извършени в Украйна.

Престъплението агресия се определя най-общо като нахлуване или опит за придобиване на политически и военен контрол над друга суверенна държава. МНС, който е постоянният световен съд за военни престъпления, не може да преследва агресия.

Трибунал, който би могъл да преследва Путин за агресия, би трябвало да бъде нов международен трибунал, основан на източник на международното право чрез многостранен договор.

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на инвазията си в Украйна, който нарича "специална операция".

По-рано през януари стана ясно също, че Международният съд на ООН ще разгледа по същество обвиненията на Украйна, че Русия е започнала войната си срещу нея под фалшив претекст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG