Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фалшив претекст за войната. Какво точно ще разглежда съдът на ООН по делото на Украйна срещу Русия


Представителите на Украйна Оксана Золотарьова и Антон Кориневич гледат как Международният съд (МС) на ООН се произнася по искането на Русия да отхвърли делото за геноцид в Украйна, 2 февруари 2024 г.
Представителите на Украйна Оксана Золотарьова и Антон Кориневич гледат как Международният съд (МС) на ООН се произнася по искането на Русия да отхвърли делото за геноцид в Украйна, 2 февруари 2024 г.

Международният съд на ООН ще разгледа по същество обвиненията на Украйна, че Русия е започнала войната си срещу нея под фалшив претекст. Това ще се случи, след като в петък съдът отхвърли възраженията на Русия и потвърди, че има правомощия да се произнесе по това дело.

Новината идва, след като през септември миналата година Русия призова съда да отхвърли делото. Твърдението на Москва беше, че той няма юрисдикция да решава по такъв въпрос.

Делото беше заведено от Украйна дни след като Москва започна своята пълномащабна военна инвазия през февруари 2022 г. В него Украйна твърди, че Русия я е нападнала под фалшив претекст, че така иска да защити рускоезичното население на Донбас, срещу което Киев е извършвал геноцид.

Сега съдът прие, че има правомощия да започне производство по това дело. Той отхвърли обаче друга част от исканията на Киев, които се отнасят до Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Какво представлява съдът на ООН

Базираният в Хага Международен съд (МС) е създаден след Втората световна война, за да разрешава правни жалби, подадени от държави за предполагаеми нарушения на международното право.

Това е върховната съдебна институция на ООН. Решенията на МС са задължителни, но той няма пряко средство, за да наложи тяхното изпълнение.

За какво е делото

В този съд Украйна заведе дело с две основни обвинения. Първото е, че Русия е нападнала страната с фалшивата причина, че Киев е извършвал геноцид в Донбас.

За да разреши този спор, МС трябва да установи дали Украйна действително е нарушавала Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, тоест дали Украйна действително е извършвала геноцид срещу рускоезично население.

Москва обаче каза, че този съд не е компетентен да се произнася по такъв въпрос и поиска делото да бъде прекратено.

В петък съдът отхвърли тези възражения на Русия и реши, че има нужната юрисдикция. Така през следващите месеци предстои МС да започне да разглежда делото по същество.

Второто обвинение на Киев беше в „планиране на актове на геноцид“ в Украйна и в „умишлено убийство и нанасяне на сериозни наранявания на членове на украинската нация“. По този начин, твърди Киев, самата Русия извършва геноцид и нарушава въпросната конвенция.

МС обаче се произнесе в петък, че няма компетенции да се решава по тази част от делото.

Какво следва по делото

Сега предстои съдът да започне с изслушванията по същество, като те могат да продължат дълго.

През март 2022 г. съдът нареди на Русия „незабавно да спре“ военните си действия. Москва обаче и до момента игнорира тази заповед.

Жалбата на Украйна, внесена в Международния съд на 27 февруари 2022 г., е единствената, известна до този момент, която се отнася до повода за руската инвазия. Всички останали разследвания, които десетки международни екипи и днес извършват на украинска територия, се отнасят до военни престъпления, извършени от руската армия след нахлуването ѝ, както и до самото престъпление агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG