Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия поиска Международният съд на ООН да отхвърли делото срещу нея за геноцид в Украйна


Представителят на Русия Генадий Кузмин в Международния съд на ООН в Хага
Представителят на Русия Генадий Кузмин в Международния съд на ООН в Хага

Русия прозова в понеделник Международния съд на ООН да отхвърли делото срещу нея, заведено от Украйна дни след като Москва започна своята пълномащабна военна инвазия.

По това дело Украйна твърди, че Русия я е нападнала под фалшив претекст, че така иска да защити рускоезичното население на Донбас, срещу което Киев е извършвал геноцид.

За да разреши спора, съдът трябва да установи дали Украйна действително е нарушавала Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Киев също така обвинява Русия в „планиране на актове на геноцид в Украйна“ и в „умишлено убийство и нанасяне на сериозни наранявания на членове на украинската нация“. По този начин, твърди Киев, самата Русия извършва геноцид.

Изслушванията по това дело започнаха в понеделник и ще продължат до 27 септември. Те ще се съсредоточат върху правните аргументи относно юрисдикцията на Международния съд, а не върху делото по същество.

Русия твърди, че въпросният съд няма юрисдикция и казва, че затова делото трябва да бъде прекратено.

В понеделник представителят на Русия Генадий Кузмин каза пред съда, че „правната позиция на Украйна е безнадеждно погрешна“. Той добави, че ако Украйна настоява, че не е имало геноцид, „не може да има нарушение“ на Конвенцията на ООН за геноцида и следователно делото трябва да бъде прекратено.

Предстои във вторник Украйна да представи аргументите си защо съдът е компетентен да продължи делото. Той също така ще изслуша 32 други държави, сред които и България.

Началото на изслушванията идва, след като през март 2022 г. съдът нареди на Русия „незабавно да спре“ военните си действия. Москва и до момента игнорира тази заповед.

Жалбата на Украйна, внесена в Международния съд на 27 февруари 2022 г., е единствената, известна до този момент, която се отнася до повода за руската инвазия. Всички останали разследвания, които десетки международни екипи и днес извършват на украинска територия, се отнасят до военни престъпления, извършени от руската армия след нахлуването ѝ, както и до самото престъпление агресия.

Базираният в Хага Международен съд (МС) беше създаден след Втората световна война, за да разрешава правни жалби, подадени от държави за предполагаеми нарушения на международното право. Това е върховната съдебна институция на ООН. Решенията на МС са задължителни, но той няма пряко средство за тяхното изпълнение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG