Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруският кандидат Пелегрини спечели президентските избори в Словакия


Кандидатът за президент Петер Пелегрини (вляво) и словашкият премиер Роберт Фицо (вдясно) говорят пред журналисти след обявяването на победата на Пелегрини на втория тур на президентските избори в Словакия, 6 април 2024 г., Братислава, Словакия.
Кандидатът за президент Петер Пелегрини (вляво) и словашкият премиер Роберт Фицо (вдясно) говорят пред журналисти след обявяването на победата на Пелегрини на втория тур на президентските избори в Словакия, 6 април 2024 г., Братислава, Словакия.

Петер Пелегрини, близък съюзник на словашкия премиер Роберт Фицо, печели президентските избори в страната, съобщиха световните агенции в неделя.

Това е обрат спрямо първия тур, на който спечели опозиционерът Иван Корчок - бивш външен министър и поддръжник на Украйна.

Новината дойде след напрегната предизборна кампания, в която една от основните теми беше войната в Украйна. Двамата кандидати изразиха противоположни възгледи, като позицията на Пелегрини се доближаваше до тази на премиера Фицо, който постави под въпрос суверенитета на Украйна и призова за мир с Русия.

Резултатите при 99,66% преброяване показват, че Пелегрини получава 53,26% от гласовете срещу 46,73% за Корчок. Вторият тур се наложи, след като нито един от кандидатите не събра 50 % от гласовете, за да спечели на първия тур през март.

48-годишният Пелегрини ще поеме поста от досегашния президент Зузана Капутова, която реши да не се кандидатира за втори мандат. Във видеообръщение, публикувано на 3 април, тя изрази съжаление, че кампанията "включваше всяване на страх" и каза, че нито един от кандидатите няма да въвлече Словакия във война, нито ще изпрати словашки войници в Украйна.

Позицията на Словакия по отношение на членството ѝ в НАТО беше една от темите, засегнати на последния дебат от кампанията на 3 април.

На въпрос дали би подкрепил Словакия да помогне на друга държава членка на НАТО по член 5 от указа на алианса, ако Русия я нападне, Пелегрини отговори, че страната няма да може да го направи, "защото нямаме какво да дадем [на нашите войници]... Те няма да имат с какво да се бият."

Той добави, че какъвто и да е изходът от изборите, Словакия ще остане "силен член на Европейския съюз и НАТО".

В отговор Корчок каза, че Словакия не е член на НАТО, "само за да се вози безплатно". Алиансът е "най-добрият отбранителен съюз, с който разполагаме", каза той и добави, че ако някоя държава членка на НАТО, бъде нападната, той вярва, че гражданите на Словакия "знаят много добре, че трябва да си помагаме".

Победата на Пелегрини затвърждава властта на Фицо, като му предоставя контрола върху важни стратегически постове. Въпреки че президентът в Словакия има предимно представителна функция, той ратифицира международни договори, назначава висши съдии, може да налага вето на закони, приети от парламента и е главнокомандващ на въоръжените сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG