Връзки за достъпност

Извънредни новини

Незаконосъобразни. Защо Васил Терзиев спря обществени поръчки, бавени с години


Кметът на София Васил Терзиев и зам.-кметът по финансите Иван Василев
Кметът на София Васил Терзиев и зам.-кметът по финансите Иван Василев

Столичната община ще спре изпълнението на 21 обществени поръчки заради незаконосъобразност. Това съобщи кметът Васил Терзиев във вторник на извънреден брифинг. Терзиев каза, че екипът му е възложил проверката на 24 обществени поръчки, като само при една от тях не е имало никакъв проблем.

Процедурите по възлагането на поръчките са проведени през 2022 г. и 2023 г., когато кмет на столицата все още е Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. В сряда Фандъкова отговори, че поръчките умишлено са били забавени, за да може новият кмет да вземе решението за тях.

Някои от тях обаче са чакали подпис от страна на кмета по-дълго от година. Зам.-кметът по финансите Иван Василев се обърна към бившия кмет на столицата Йорданка Фандъкова и попита дали причината за бавенето не са били притеснения за законосъобразността, като посочи конкретно ремонта на бул. "Копенхаген".

На пресконференцията Терзиев каза, че поръчките са на стойност над 204 млн. лв. "Те са били за различни обекти - инфраструктурни, ВиК, детски градини, избор на надзор", добави той.

Новината дойде само дни преди провеждането на парламентарните и европейските избори. От седмици между двете най-големи групи в Столичния общински съвет (СОС) - тази на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ, текат спорове по различни теми като въвеждането на нов режим на движение по столични булеварди, раздаване на безплатни карти за паркиране в центъра и спорове за дългосрочни проекти в града.

Свободна Европа изпрати въпроси до Столичната община за това кои точно са били обектите, от кого и кога е възложена обществената поръчка, но не получи отговор до редакционното приключване на текста.

Какви са проблемите

Установените проблеми по думи на Терзиев са:

  • Наличие на ограничителни изисквания;
  • Непълно обявление за обществена поръчка;
  • Незаконосъобразно изменение на документацията за участие;
  • Несъответствие в информацията в обявлението и останалите документи;
  • Промяна на условията на процедурата чрез даден отговор на разяснение без публикуване на обявление за промяна;
  • Забавяне в работата на оценителните комисии.

Зам.-кметът по финансите Иван Василев съобщи, че са открити големи отклонения в цените, фаворизиране на фирми и субективизъм при избора.

Терзиев каза, че досега обществените поръчки, проведени по този начин, са водели до компрометирано изпълнение, ниско качество и закъснения в продължение на години.

Изпълнението на тези проекти все още не е започнало, а следващата стъпка, която общината ще предприеме, е обявяването на нова процедура по избор на изпълнител.

По-широк достъп до обществени поръчки

"Ние ще се борим за все по-равен и все по-широк достъп до обществените поръчки в София", каза Васил Терзиев.

Досега Столичната община често заявяваше критерии в обществените си поръчки, на които за изпълнител отговаряше голяма фирма, която впоследствие превъзлагаше поръчката на редица подизпълнители. Това се е отразявало на качеството, каза Василев.

Той съобщи, че участието на повече фирми в конкурсите за обществени поръчки ще доведе до по-високо качество и по-добри цени за общината.

За целта в момента се изготвя електронен регистър, в който всяка една фирма ще може да се запише, за да получава информация за търговете и обществените поръчки, които се обявяват.

Изготвена е и нова методика за прогнозната стойност на обществените поръчки.

Отговорът на ГЕРБ

"Екипът на кмета Йорданка Фандъкова не финализира процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. "Копенхаген" и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. "Мария Луиза" и бул. "Скобелев" именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение", отговори ГЕРБ.

В сряда бившият кмет Йорданка Фандъкова посочи същия аргумент за неизпълнението на поръчките. Тя написа в своя Фейсбук профил, че при първата ѝ среща с Терзиев му е казала, че няколко месеца преди местните избори е забранила сключването на договори по големи обществени поръчки.

"Решението на г-н Васил Терзиев да спре 21 неприключили процедури на Столичната община е негов избор. Напълно легитимен", написа тя.

Забавените поръчки

Посочените от ГЕРБ ремонти са чакани с години. Такъв пример е ремонтът на бул. "Скобелев", където трамваите минават на няколко метра от жилищните сгради. Още през 2013 г. общината поема ангажимент да махне релсите, но през годините нито общественият натиск, нито съдебните решения, нито собствените ѝ обществени поръчки, водят до положителен развой на събитията.

Сред останалите процедури, които са забавени, е пробивът на бул. "Копенхаген" към бул. "Цариградско шосе". Още през 2020 г. Йорданка Фандъкова съобщи, че общината ще вземе заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за довършване на ключови обекти в столицата. Един от тях е бул. "Копенхаген". През 2021 г. Столичната община подписва договор за заем на стойност 120 млн. лв. с ЕИБ. Проверка на "Капитал" през 2023 г. установява, че по него не е започната работа.

Друг проект, който е забавен, е този за реконструкция на трамвайното трасе на бул. "Мария Луиза". Финансирането му също е трябвало да се случи със заема от ЕИБ от 2021 г. Прогнозната стойност за това е 10 млн. лв., пише "Капитал" в статия от 2022 г. и добавя, че общината има изготвен идеен проект от година преди това, на базата на който следва да бъде изработен работен инвестиционен проект.

През 2023 г. обаче по проведената обществена поръчка няма никакво движение. "Капитал" пише, че към август 2023 г. са излезли единствено участниците в обществената поръчка, но техните ценови предложения дори не са отворени. Самият търг не е спрян, няма и жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

Кои фирми са проверители

След решението за спиране на процедурите ГЕРБ съобщи, че фирмите, които са проверявали обществените поръчки, са свързани с "Продължаваме промяната".

От партията твърдят, че едната външна фирма е на Деница Цекова, съпруга на бившия регионален министър и член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ Андрей Цеков, а другата е на адвокат, работила с екипа на Кирил Петков, докато той е бил министър на икономиката.

Във Фейсбук профила на Терзиев пише, че за извършване на проверката общината е потърсила над 10 компании, като само три са се отзовали. Избрани са двете, които са предложили най-ниска стойност на изпълнение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG