Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боклук, басейн, обща фирма с Доган. Кой е Румен Гайтански - Вълка


Румен Гайтански - Вълка
Румен Гайтански - Вълка

Край язовир "Искър" се събарят сгради. Причината е, че са построени незаконно. Зад тях стои човек с прякор. А незаконните сгради далеч не са най-интересното в неговата история. Какво знаем за Румен Гайтански - Вълка?

Монополист на столичния боклук. Мажоритарен собственик на пуст басейн. Получател на един от най-големите кредити от държавата. И бивш съдружник на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Така звучи част от биографията на бизнесмена Румен Гайтански, известен с прякора си Вълка.

Името му влезе в новините през последните дни. Поводът е, че Столичната община задейства събарянето на негови незаконни постройки в ловния парк „Искър“.

Гайтански е активен бизнесмен от около 30 години, но за това време не се е появявал пред медии и остава скрит за публиката. Свободна Европа направи опит да се свърже с него през имейл адреса на фирмата му „Волф" АД. До редакционното приключване на работата по текста не е получен отговор.

Ето какво още знаем за Вълка.

Боклукът

Гайтански добива популярност през 90-те години на миналия век. Тогава той основава фирмите ДИТЦ и „Волф 96“ (от втората идва и прякорът му - Вълка). Те получават концесията на сметосъбирането в София и на практика монополизират почистването на столицата.

Концесията е прекратена през 2006 г., след като дружествата отказват да почистват и София е обхваната от криза на боклука. Тогава кмет на София е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Премахването“ на Вълка е основен лозунг в предизборната му кампания за местния вот през 2005 и 2007 г.

„Правим всичко възможно да се освободим от Вълка в София“, казва Борисов през 2006 г. „Докато Вълка седне да вечеря, отиде на бар, легне да спи и се събуди, вече е гушнал 2-3 млн. лева“, казва още тогавашният кмет, който обвинява Гайтански и във връзки с ДПС.

Къде отива боклукът на София и има ли опасност от криза
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Въпреки че за кратко губи концесията в столицата, Гайтански продължава да пречели от договори за сметопочистване в други градове - например Стара Загора, Сливен, Кърджали и Поморие.

До местните избори през миналата 2023 г. София се управлява от ГЕРБ, но това не спира Вълка да се върне постепенно в бизнеса с боклука и в столицата през 2018-19 г. Гайтански прави това през дружеството „Грийн партнърс“.

С тази фирма общинското дружество „Чистота Искър“ сключва договор за наем на техника, за който плаща 97% от отпуснатите средства за почистването на районите „Люлин”, „Красно село” и „Красна поляна”.

Резултатът е милиони левове приходи за „Грийн партнърс“, която събира боклука в трите квартала, без да е минавала през конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Постройките на язовир „Искър“

Историята с незаконните постройки на Гайтански край язовир „Искър“ е свързана с друго негово дружество - „Био Майнинг“ АД.

Тази фирма има договор с Югозападното държавно предприятие (ЮДЗП), което ръководи Държавното ловно стопанство „Искър“. На негова територия са сградите на Гайтански.

В ход е събарянето на незаконните сгради на фирмата на Вълка на територията на ловното стопанство „Искър“, 2 април 2024 г.
В ход е събарянето на незаконните сгради на фирмата на Вълка на територията на ловното стопанство „Искър“, 2 април 2024 г.

През 2020 г. тогавашният общински съветник в София Владислав Панев от „Зелено движение“, сега депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", сигнализира, че за строежа на Гайтански няма разрешителни и одобрени проекти. Проверка на местната управа наистина открива такива нарушения, а през следващите 2 години главният архитект на София Здравко Здравков издава заповеди за събаряне на сградите.

Следва поредица от дела. През февруари 2024 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно обяви постройките за незаконни и разпореди, че те трябва да се разрушат.

Къпалнята „Мария Луиза“

Дружество на Гайтански притежава мажоритарния дял от столичната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина. От близо 20 години къпалнята е занемарена и се руши.

Тя е собственост на акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ АД, в което имат участие фирми, свързани с Вълка. Столичната община е миноритарен акционер чрез общинското дружество „Софийски имоти“.

Гайтански така и не успява да превърне къпалнята в успешен инвестиционен проект. Миналата година, след опит да започне реконструкция на басейна, бизнесменът направи оферта на общината - или да изкупи дела му в „Мария Луиза“, или да го обезщети с имоти на съответната пазарна стойност, за да може къпалнята да стане изцяло общинска.

Запустялата къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София през юни 2019 г.
Запустялата къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София през юни 2019 г.

През юли 2023 г. „Капитал“ пише, че Гайтански е поискал 24 общински имота в замяна на басейна. Сред тях има терени с предназначение за паркинги, жилищни сгради и дори училища.

Офертата на Вълка към Столичната община обаче остава на ниво идея.

Парите от държавата

През 2021 г. става ясно, че фирми на някои от най-големите бизнесмени в България са получили огромни кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР). Нейното предназначение по принцип е да подкрепя малкия и средния бизнес.

Сред най-големите получатели на кредити от ББР се оказва отново фирма, свързвана с Гайтански - строителното дружество „Роудуей кънстракшън“. През 2019 г. то получава от ББР рекордните близо 150 млн. лева заем. Това се случва месеци след създаването на фирмата.

Целта на заема е закупуването на друга строителна фирма, която също е контролирана от Гайтански.

За тази история се разбра в хода на проверките как се разходва ресурсът на ББР заради съмнения, че банката финансира близки до властта фирми. Подозренията са, че заеми са отпускани без необходимите обезпечения. По информация на „Капитал“ през 2022 г. фирмата на Вълка спира да изплаща заема си.

Връзките с ДПС

През годините за Гайтански излизат публикации, че е близък до ДПС. Той е свързван конкретно с почетния председател на движението Ахмед Доган.

ДПС е основано през 1990 г. от Доган, който е и първият му лидер. Сега председател е депутатът Делян Пеевски, санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция. За партията гласуват предимно българските турци и мюсюлмани, които виждат в движението защитник на правата им.

Причината е, че появата на ДПС се смята за реакция на насилственото преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България при т.нар. „възродителен процес“ по времето на комунизма между 1984 и 1989 г.

Тогава Доган лежи в затвора заради съпротивата си срещу тези посегателства. По-късно се разбира, че е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима.

В годините оттогава обаче ДПС започва да се свързва със скрита власт в държавните институции и с корупционни практики.

Свързаността между Гайтански и Доган става официална за известно време през 2017 г. Тогава Гайтански и Доган регистрират заедно фирмата „Уотър Витал“. За съдружието им пръв съобщи сайтът „Биволъ“ през 2018 г. По-късно дружеството е закрито.

Гайтански има интереси и в сектора на водоснабдяването и канализацията. Свързваната с него компания „Кристална вода“ печели големи обществени поръчки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG