Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбски наемници в руската армия съобщиха за тормоз и лоши условия


Деян Берич - сърбин, който се бие на страната на Русия във войната ѝ срещу Украйна.
Деян Берич - сърбин, който се бие на страната на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Сръбските наемници в руската армия съобщиха за лошо отношение и тормоз. За това в понеделник говори сърбинът Деян Берич в Телеграм. По данни на руската редакция на BBC Берич се сражава на руска страна от 2014 г. насам и участва във вербуването на сърби за участие във войната на Русия срещу Украйна.

Новината идва, след като миналата година руската наемническа група "Вагнер" също нееднократно съобщи за лошо отношение и липса на боеприпаси. Това стана причина за започналия през юни "марш на справедливостта" към Москва. Той продължи по-малко от 24 часа.

В понеделник Берич публикува видео, в което разказва, че командването на полка изпраща сърбите на битки без достатъчно патрони, не се отнася добре с тях, бие ги и ги заплашва с убийство. Освен това отказва да осигури лечение дори на тежко болни хора.

Москва все още не е коментирала изказването на Берич.

Той съобщи, че неговите сънародници са подписали договор с руското министерство на отбраната и са били зачислени в 119-и полк на 106-а Тулска въздушнодесантна дивизия.

Преди Нова година групата е изпратена в настъпление с недостатъчно оръжие, като им е обяснено, че сами трябва да си набавят допълнително такова в хода на битката. Наемниците са отказали да се подчинят и са записали видеообръщение към руския президент Владимир Путин с молба за разрешаване на проблема, пише руската редакция на Свободна Европа.

След тази ситуация те са били изгонени от землянките и не са имали достъп до храна и вода. По думи на Берич са били заплашвани със затвор, побой и екзекуция. Предложени са им били и договори със самопризнания за това, че са шпиони.

Берич добави, че се страхува за живота и свободата си, както и за живота на сърбите, воюващи на страната на Русия.

Миналия октомври руската служба на BBC съобщи , че Москва вербува сръбски граждани за войната в Украйна. Според тях до есента на 2023 г. най-малко 100 сърби са подписали договори с руската армия.

Сръбският закон забранява наемничеството. Руските власти позволяват на чужденци да сключват договори за военна служба.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., като военните действия продължават и до днес. Предполага се, че броят на участвалите във войната руснаци надхвърля 700 хиляди, а загиналите са между 90 и 300 хиляди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG