Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столтенберг призовава за повече оръжие за Киев и предупреждава, че предстои "продължителна битка" в Украйна


Войници от Националната гвардия на Украйна тренират по време на бойна подготовка в северната част на Украйна на 8 ноември.
Войници от Националната гвардия на Украйна тренират по време на бойна подготовка в северната част на Украйна на 8 ноември.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците на Украйна да продължат да оказват на Киев необходимата военна подкрепа във войната и предупреди, че трябва да са готови за "продължителна битка".

На фона на това в петък вечерта над Киевския регион прозвучаха сирени за въздушна тревога, а властите призоваха жителите да се укрият.

"Трябва да продължим да даваме на украинците оръжията, от които се нуждаят, за да останат силни на бойното поле днес, за да могат да бъдат силни на масата за преговори утре", каза Столтенберг след разговори с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

"Тези средства помагат на Украйна да защити свободата си и помагат за сигурността на Европа", каза той.

Столтенберг предупреди в интервю за германската информационна агенция dpa, че може да отнеме много време на Украйна и нейните съюзници да постигнат целите си.

"Трябва да сме готови за дълъг период от време. Войните по своята същност са непредсказуеми. Това, което знаем със сигурност, е, че това, което се случва на масата за преговори, е неразривно свързано със ситуацията на бойното поле", каза Столтенберг.

Подпомагана от военни доставки от съюзниците си, Украйна започна контраофанзива през лятото, за да си върне териториите, загубени от началото на непровокираното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Контраофанзивата напредва по-бавно от очакваното, което предизвиква опасения за "умора от войната" сред западните съюзници на Киев, включително в САЩ - основният доставчик на военна и финансова помощ за Украйна.

Ръководителят на НАТО каза пред dpa, че от самото начало е било ясно, че борбата ще бъде много трудна, като се има предвид времето, което Русия е имала за подготовка. "Знаехме, че Русия е подготвяла отбранителни линии в продължение на месеци - с мини, с танкови окопи, с много отбранителни позиции."

Въпреки трудностите, украинските войски "успяха да постигнат успехи и да освободят повече територия", каза още той.

Междувременно властите в столицата и околностите ѝ призоваха хората да потърсят безопасност в мазета и други безопасни места, тъй като малко преди полунощ зазвучаха сирени за въздушно нападение. Нямаше незабавни данни за щети или ранени.

По-рано в петък Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че неговите сили са повредили два руски десантни катера в окупирания Крим по време на удар в петък сутринта.

"Да, тази информация е вярна", каза служителят на разузнаването Андрий Юсов пред RFE/RL след съобщенията на две украински издания - "Суспилне" и "Хромадске". "Два десантни кораба бяха повредени", каза Юсов.

Според съобщения в медиите ударът е нанесен в Черноморско, в най-западната част на Крим, и е насочен срещу два руски високоскоростни десантни катера.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че неговата противовъздушна отбрана е "прихванала" и "унищожила" три украински безпилотни летателни апарата над територията на окупирания Крим и Тулска област, южно от Москва.

Вячеслав Гладков, губернатор на руската Белгородска област, каза, че три района са били обстрелвани откъм украинската граница. Гладков добави, че не се съобщава за пострадали или щети.

Руското министерство на отбраната съобщи късно в петък, че силите за противовъздушна отбрана са прихванали два украински дрона над териториите на Московска и Смоленска област малко преди полунощ.

Нямаше подробности и не беше възможно съобщението да се потвърди веднага. Украйна обикновено не коментира съобщенията за нападения на територията на Русия.

Противовъздушната отбрана на Украйна на свой ред съобщи, че руски дрон е атакувал областите Днепропетровск, Харков, Николаев, Полтава и Киев в в петък сутринта. Тя съобщи, че са били свалени пет дрона иранско производство и една крилата ракета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG