Връзки за достъпност

Извънредни новини

Св. Исидор от Севиля, повелителят на интернет


Св. Исидор от Севиля, колаж
Св. Исидор от Севиля, колаж

Св. Исидор от Севиля

Мислител, учен, писател (ок. 560 - 636)

Произход: Картахена, Испания, образовано, благородническо семейство

Образование: тривиум – граматика, риторика, логика, и квадривиум – аритметика, геометрия, музика и астрономия в катедралното училище на Севиля, има най-богатата за времето библиотека от над 1000 тома

Интереси: история, право, земеделие, математика, риторика, граматика, астрология

Най-известни творби: „Етимологии“, „За природата на нещата“, „История на кралете на готите, вандалите и свевите“

Признание: канонизиран през 1598, първи енциклопедист на Нова Европа, през 2003 е обявен за „светец-покровител на компютрите, интернет и всичко, свързано с тях“

Ще чуем ли звука на мисълта, ако влезем в зала със сървъри? Та нали интернет е модерната магия на човешката мисъл, изобретена, за да подпомогне сама себе си.

Но, както всяко човешко творение, и това не може без закрила свише. Мнозина не знаят, но Мрежата има официален светец. През 2003 г. папа Йоан-Павел Втори прогласява Св. Исидор от Севиля за покровител на компютрите, Мрежата и всичко, свързано с тях.

През 2003 г. папа Йоан-Павел ІІ прогласява Св. Исидор от Севиля за покровител на компютрите, Мрежата и всичко, свързано с тях

Трудно е да си представим годината 560, когато на Иберийския полуостров се ражда Исидор. Това са „тъмните векове” на Европа - в Британия живеят Мерлин, Моргана, Крал Артур и рицарите, които още търсят Светия Граал, Рим не е в Рим, а в Константинопол, Западът е залят от варвари, а християнството е слабо стръкче, не здрав дънер.

Тази Европа магически се опложда сама, за да се роди после от себе си. А момчето Исидор става истински светилник на знанието.

Някои го наричат „последният античен мислител”, други – „първият средновековен учен“. Заради книгата „Етимология” обаче всички го признават за първия енциклопедист на нова Европа и това днес го прави най-подходящ за покровител на чудото интернет.

Впрочем, не е зле всеки път, преди да влезете в Мрежата, да кажете съответната молитва: „Всемогъщи и вечен Боже, който ни създаде по свой образ и ни заръча винаги да търсим всичко, което е добро, вярно и красиво, особено в божественото лице на Твоя Единороден Син, нашия Господ Исус Христос, направи така, молим те, че чрез застъпничеството на Свети Исидор, епископ и лекар, по време на пътуванията си през интернет да насочим очите и ръцете си само към онова, което е угодно на теб, прояви милосърдие и търпение към всички души, с които се срещаме. Чрез Христос, нашия Господ, амин.”

Севиля е сърцето на Андалусия, в началото на VII в. там приветстват новия епископ Исидор. И там после, след 36 години споделена мъдрост и светъл дух, го изпращат в отвъдното като Сан Исидоро де Севийя.

Нищо, че е родом от Картахена, където се появява през 560 г. Баща му, Северианус, е от знатна и богата испано-римска фамилия, а майка му, Теодора, е от вестготското кралско семейство.

Вестготите не са варварските германски племена, които опустошават Европа тогава, а романизирани съюзници на Рим, които идват на Иберийския полуостров, основават Толедското кралство и въвеждат добро управление, основано на римското право.

Но има проблем – те, включително кралската фамилия, са ариани (вид християнско учение - бел. ред.), а огромна част от поданиците са католици. Но вместо с огън и меч да покръстят народа си, управляващите сами приемат католицизма. А смесената по произход и високообразована фамилия на Исидор е в центъра на промяната. Стига да се спомене само фактът, че от трима братя и една сестра в семействота, католическата църква получава…..четирима светци.

Исидор учи в катедралното училище на Севиля тривиум и квадривиум – граматика, риторика и логика, плюс аритметика, геометрия, музика и астрономия. Освен латински, знае гръцки и иврит, чете семейната библиотека, която после цял живот допълва до към 1000 тома – най-богатата европейска библиотека тогава. И като продължава да чете и учи цял живот, самият Исидор става прочут учител и мислител.

Само ще вметна, че точно той (и Св. Августин) раждат фундаменталната идея за разделението на властите и оспорват античния принцип за „божественото право” на владетелите да разполагат с живота, свободата и собствеността на поданиците си.

Исидор въвежда принципа за сътрудничество между църковната и светската власт

Сам Исидор, след като през 600 година наследява брат си Леандър на архиепископския престол на Севиля, въвежда принципа за сътрудничество между църковната и светската власт. Той не просто учи другите, а пише книги, за да разпространява знанието.

Писменото му наследство включва десетки книги, най-важна от които е „Етимологии”. Тази първа енциклопедия на Ранното Средновековие му носи славата на мъдър и учен човек, продължител на делото на античните мислители.

„Етимологии” е от 20 части, в които Исидор събира есенцията на тогавашното знание – от граматика, медицина, история, учението за Бога и ангелите, до храната, домакинските изкуства, земеделските инструменти. Столетия „Етимологии“ се ползва в цяла Европа като буквар по наука и наръчник за обучение. Тя е сред чудесата, заради които през 1598 Исидор е канонизиран, през 1772 - обявен за доктор на църквата, а през 2003 - за покровител на интернет.

Той умира на 4.04.636 г. Може би Eror 404 - а може би смъртта винаги е грешка. Св. Исидор от Севиля обаче оставя забележително наследство. И никога няма да забравя мисълта му: „Ако човек иска да е постоянно в компанията на Бог, трябва да се моли често и да чете често. Когато се молим, ние говорим на Бог, когато четем – Бог говори на нас”.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG