Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ищван, кралят, и Стефан, светецът


Колаж на Свети Стефан I на Унгария
Колаж на Свети Стефан I на Унгария

Ищван /Св. Стефан I на Унгария/

Крал, първият от новата категория светци – кралете-изповедници, /ок. 975 - 1038/

Произход: Естергом, Унгария, владетелското семейство

Известен с: покръства и обединява Унгария

Признание: през година 1000 папа Силвестър II признава Ищван за християнски крал и му изпраща златни регалии, през 1083 папа Григорий VІІ канонизира Ищван за светец под името Свети Стефан

Колко днешни политици трябва да бъдат обявени за светци утре? Не знам, но ще ви разкажа за крал Ищван, познат и като Свети Стефан І на Унгария. Той е коронясан на 25 декември, Рождество Христово, година 1 000.

„Боже мой, ти знаеш тайните на душата ми, знаеш, че властта не ме блазни. Помогни, Господи, на моя народ, помогни на мен да защитя страната си“.

Това е ария от рок-операта „Ищван, Кралят”. Поставена е през 1983 в централния парк на Будапеща и прави фурор. Пред лицето на зловещата съветска империя се размахва споменът за националната независимост на Унгария, настоява се за свободата, вярата и човешкото достойнство.

Сюжетът на операта се базира на исторически събития.

През 997 умира принц Геза от фамилията Арпад, баща на Ищван. Тогава Унгария е на ръба между езичеството и християнството. Част от семейството е приело православие от Константинопол през 952, но Геза и синът му приемат свето кръщение от папата. След смъртта на бащата, синът трябва да се бори за наследството.

През 998 той разбива Копани, най-стария от фамилията Арпад и лидер на езически бунтовници. Копани иска власт, скрит зад маската на религиозни противоречия. Ищван побеждава, за да обедини Унгария и да я присъедини към европейската християнска култура.

Отначало нищо с него не е наред. Първо – не е ясно кога е роден - сочат се 967, 969 или 975 година. Вайк е рожденото му име. То е тюркско и значи „истински човек”. Баща му е силен и обичан от унгарците, но голяма част от силата се приписва на жена му, принцеса Саролт от Трансилвания. Нейното име също е тюркско - значи „бяла невестулка”, а славянските поданици я наричат „бялата княгиня”. Тя е православна, но не упорства за вярата, а за властта. Има силно влияние върху мъжа си, а католически мисионери пишат, че пие много и извършва убийства.

Споменатият вече бунтовник Копани е неин далечен братовчед, който под лозунга за запазване на езическите традиции, иска да се ожени за Саролт и да наследи унгарските земи. Тя обаче работи в полза на сина си. Следват битки, при които Копани е победен, а Ищван получава от старейшините меча на унгарски владетел.

Това обаче още не означава, че е кралят.

Вайк е покръстен в християнството от самия Свети Адалберт и получава името Ищван, или Стефан

Далеч преди тази победа, има две важни събития. Вайк е покръстен в християнството от самия Свети Адалберт и получава името Ищван, или Стефан. То е специално избрано - значи „корона” на латински, а на еврейски - „норма, стандарт”. И – да, той е призван да наложи нормата на Светата църква сред унгарците.

Другото събитие е женитбата му с прелестната принцеса Гизела от Бавария, щерка Хайнрих ІІ, бъдещ Император на Свещената римска империя. А когато с помощта на майка си и тежките немски рицари Ищван става едноличен владетел, налага католицизма в Унгария и получава признание от църквата.

Папа Силвестър ІІ изпраща регалии - златна корона със скъпоценни камъни, кръст и писмо, с което благославя Ищван и го признава за християнски крал. Церемонията по коронясването е на Коледа, година 1 000. Според легендата кралят посвещава короната на Божията майка и така сключва своеобразен договор за нейното покровителство над страната. Според стара, но спорна хроника първи крал на Унгария е Атила, вождът на хуните, а унгарците смятат хуните, аварите и модьорд /маджарите/, за свои предшественици. Официално обаче, първият им крал е Ищван.

След коронацията той устройва страната административно, не забравя и църквата - въвежда деленето на комитати и воеводства. Още с първия си декрет задължава поданиците да имат църква най-малко на всеки десет села, кани известни мисионери в Унгария.

Води също войни, с които присъединява Трансилвания, Банат и поставя началото на държава, която не само устоява на сътресенията на времето и апетитите на различни империи, а и чието присъствие на духовната карта на света е забележимо.

Ето и две причини. Първата е, че страната има десет нобелови лауреати. Второ, още през 1956 унгарците провеждат най-масовата и кървава битка срещу съветските окупатори, като доказват на света и на себе си, че „социализъм с човешко лице“ е невъзможен.

Но как във всичко това се вписва Ищван І, Кралят?

Има две важни неща. Той поставя наистина добри основи на кралството, а частица от неговия дух още живее във всеки унгарец. Ищван е погребан в земята си, след като точно на 15 август, празникът на Божията майка, душата му се преселва отвъд.

„Всички го оплакваха три години” – пише в хрониките.

След време забелязват, че на гроба му стават чудеса, а се оказва, че и тялото му е нетленно - в катедралата „Свети Стефан І” в Будапеща се пази дясната му ръка, която благославя и закриля Унгария през вековете.

Още през 1083 папа Григорий VІІ канонизира Ищван за светец под името Свети Стефан, първият от новата категория светци – кралете-изповедници. А през 1811, при откриване на новия театър в Будапеща, се изпълнява хоровата творба „Крал Стефан” на великия Лудвиг ван Бетовен.

XS
SM
MD
LG