Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алън Тюринг и алгоритъмът на небето


Алън Тюринг, математик, криптоаналитик, изобретател, философ (1912 – 1954)

Произход: Англия, високите нива на средната класа

Образование: Частно училище, математика в Кингс Колидж - Кембридж, докторат в Принстън

Постижения: Машина на Тюринг, Тест на Тюринг за изкуствения интелект, разбива кода на машините „Енигма” и „Лоренц”, работи по първите компютри и програми

Признание: Орден на Британската империя, член на Кралското дружество

В тото 6 от 49 има 13 983 816 комбинации, а е така трудно да уцелиш вярната.

Но какво ще кажете за ужасното число с 21 цифри, 158 962 555 217 826 360 000, което се чете така – 158 квинтилиона 962 квадрилиона 555 трилиона 217 билиона 826 милиона 360 хиляди. Не се шегувам – това е броят комбинации в прочутата машина за кодиране „Енигма”, с която по време на Втората световна война немците защитават информацията си.

А може би е прочутото „Число на звяра” от Откровението на Св. Йоан, доколкото „съвършената“ „Енигма” отне милиони човешки животи във войната.

Но Алън Тюринг, един обикновен английски мъж с необятен математически мозък, спаси други милиони животи, като намери начин не веднъж, а всеки път да уцелва печелившата комбинация сред тези непредставими близо 159 квинтилиона възможности.

Част от математическите си чудеса Тюринг твори в „Блечли парк”, имение, център на операция „Ултра”, чиято цел е разбиване на кодовете и дешифриране на съобщенията от „Енигма”. От британска страна насреща са първо машините „Бомба” и „Хът 8”, а когато през 1942 г. излиза и още по-сложният код „Лоренц”, предназначен за висшето немско командване, в отговор се създава „Колос”, което, смята се, скъсява войната поне с 2-3 години.

Всички тези разработки се базират на един по-общ математически модел - Машината на Тюринг. Моделът е наречен така, макар че реално не е машина, а мисловен експеримент, който обяснява понятието „алгоритъм”.

Неговият автор, Алън Тюринг, е роден през 1912 г. в Лондон. Талантът му избива рано и е развит в частното училище Шерборн. Освен с математиката, там Алън се сближава с Кристофър Моркъм и изяснява своята хомосексуалност. Но Моркъм умира от туберкулоза, а Тюринг получава обратното на божествено просветление - запазва вяра в задгробния живот на душата, но става склонен да обяснява всичко с материални причини.

В Кралския колеж в Кембридж Алън Тюринг намира още по-благодатна почва за развитие на математическия си гений и ражда идеята за „универсална машина”, която, според Джон фон Нойман, стои в основата на модерните компютри.

Идва войната и времето в Блечли парк. После Тюринг се занимава с нереализирания първи компютър, наречен Автоматична компютърна машина, а след това е шеф на лаборатория в Манчестър, където се създава Марк І – изцяло електронен компютър с програма, запазена в оперативната памет.

Накрая интересите на гения стигат до изкуствения интелект и морфогенезата. Той създава теста на Тюринг за изкуствения интелект и формулата, според която машината може да се приеме за мислеща, ако човекът, който води диалог с нея, не разбере, че говори с машина. През 1952 г. Тюринг публикува „Химически основи на морфогенезата”, книга, в която за първи път математически описва процеса на самоорганизация на материята.

Междувременно в Манчестър той има връзка в дома си с млад работник, който се връща и го ограбва, а при разследването Тюринг признава, че е гей – престъпление по британските закони тогава. Осъден е или да лежи в затвора, или да се „лекува” с естрогенови инжекции. Избира второто.

Година по-късно, Алън Тюринг е намерен мъртъв в леглото си, с недоядена ябълка на пода и миризма на цианкалий наоколо. Разследването приема, че, депресиран от присъдата, той се отравя сам - но нищо не е изследвано, а тялото бързо е кремирано и ново разследване вече е невъзможно, въпреки множеството други хипотези.

Така или иначе, само на 42 години, от този свят си тръгва един от най-брилянтните математици, които някога са се раждали. И предполагам, че горе Алън Тюринг вече е изчислил алгоритъма на небето.

Лошото е, че няма как да слезе и да ни го каже.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG