Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангелов поиска Мустафа Емин да бъде отстранен. Тагарев каза, че версиите "се разминават съществено"


Съветникът на министър Тодор Тагарев Мустафа Емин
Съветникът на министър Тодор Тагарев Мустафа Емин

Версиите за случилото се с Мустафа Емин в спешната болница "Пирогов" са коренно различни. Това каза в понеделник министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Фокус.

Същевременно бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов призова Емин да бъде отстранен, след като каза, че се е запознал с резултатите от проверката, извършена от "Пирогов".

Миналата седмица медицинска сестра от болницата съобщи във Фейсбук, че Емин, който е съветник на Тагарев, е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в детска травматология с детето си. Емин отрече твърденията.

В понеделник Тагарев каза, че вече е изслушал съветника си за това какво се е случило в болницата. "Версиите са две и се разминават съществено", каза той.

"Случаят е много неприятен. Той беше иницииран от пост в личен профил, който след това беше препубликуван на сайта на "Пирогов", каза Тагарев. Той съобщи, че ще реши какви действия да предприеме, след като се запознае с фактите.

След изказването на министъра настоящият председател на комисията по здравеопазване в парламента Костадин Ангелов също коментира случая в своя Фейсбук профил. Той съобщи, че се е запознал с показанията на медицинския екип и поиска Емин да бъде отстранен.

"В документите пише, че г-н Емин е проявил “вербална агресия” и е "отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”, пише Ангелов.

Той казва, че Емин е поискал да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му, за да бъдат показани на министъра на здравеопазването.

Това се потвърждава и от информация на БТВ, която казва, че разполага с документите от "Пирогов". Според тях Емин неколкократно е прекъснал работата на лекарите.

Според цитираните документи детето му е било в добро общо състояние, с рана на челото. Преди него още три деца са чакали за шев. Междувременно обаче е дошло друго дете, което е било в тежко състояние и според правилата то е било с приоритет, а останалите са били помолени да изчакат. Емин обаче не е направил това.

Миналата седмица Тагарев поиска здравното министерство да извърши проверка по случая.

Сред поисканата от него информация беше дали разказаното от медицинската сестра е истина, както и дали е извършена проверка на фактите, преди публикацията да бъде пресподелена в официалната страница на "Пирогов".

Проверка беше извършена и от "Пирогов". В нея обаче се каза единствено, че медицинските специалисти са спазили служебните си задължения, но не беше споменато нищо за държанието на Емин. Проверка по случая извършва и "Да, България", чийто член е Емин.

В края на август медицинската сестра Неда Диманова сподели в своя Фейсбук акаунт, че Емин се е държал надменно заради позицията си на съветник, докато е бил в болницата.

Освен това тя каза, че Емин е поискал друго дете да бъде изведено от противошоковата зала, за да бъде прието неговото. Емин отрече и поиска проверка по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG