Връзки за достъпност

Извънредни новини

Течът на информация за визита на Зеленски в София е предпоставка да бъде отменена, смята Тагарев


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Публикуването на информация за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски в София в четвъртък само по себе си би могло да бъде предпоставка за отмяна на посещението, ако такова изобщо е било планирано.

Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев в сряда. Преди ден той беше единственият член на правителството, който коментира темата. Кабинетът засега нито отрича, нито потвърждава за предстояща визита на Зеленски.

Тагарев каза във вторник пред ТВ1, че “за едно такова посещение върви подготовка от известно време”, изразявайки съжаление, че в медиите е изтекла информация. Той изрази такова съжаление и в сряда, когато присъства на военно учение на италианската бригада "Пинероло" в Ново село.

Там той заяви пред медиите, че се надява украинският президент действително да посети България в бъдеще, което би било “едно изключително високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна в тази несправедлива война”.

“Предполагам, че една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена и потенциалът ни евентуално е за допълнителна помощ. Той може да реши да постави някакви допълнителни искания, които ние ще разгледаме”, каза министърът на отбраната.

Тагарев добави, че военната помощ, която София оказва на Киев, се придържа към решенията на парламента и българското законодателство.

Евентуалното посещение на Зеленски в София би съвпаднало с приемането от парламента на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Във вторник парламентарната Комисия по външна политика одобри проект на декларация в тази посока. Гласуването на декларацията в пленарната зала е включено в проекта за програма на парламента за тази седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG