Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нарочна акция". Транс жената, която обяви гладна стачка, беше арестувана, а после пусната


Габриела Банкова беше арестувана заради невъзможност да предостави лична карта.
Габриела Банкова беше арестувана заради невъзможност да предостави лична карта.

Транс жената Габриела Банкова, която обяви гладна стачка пред Съдебната палата, беше арестувана в четвъртък следобед заради това, че няма лична карта. Малко след това Банкова беше пусната и се върна на мястото на стачката. За това съобщиха активисти за правата на ЛГБТИ общността в социалните мрежи.

Новината идва на четвъртия ден от гладната стачка на Банкова, която започна в понеделник. Протестът на Банкова е срещу съда, който не позволява полът ѝ да бъде правно променен - от мъжки, който ѝ е определен по рождение, в женски, с който тя се идентифицира като транс жена. Поради това тя няма лична карта, която отговаря на нейната идентичност.

В деня, в който обяви стачката си, Банкова унищожи акта си за раждане и личната си карта, в които фигурират данните ѝ по рождение. Пред Свободна Европа тя каза, че тя не може да ползва тези лични документи, защото начинът, по който се представя в обществото, няма нищо общо с написаното в тях.

Заради това, че няма документ за самоличност, Банкова беше арестувана и отведена в Четвърто районно управление за установяване на самоличността. Процедурата приключи бързо и Банкова беше пусната от ареста, каза за Свободна Европа адвокат Деница Любенова от ЛГБТИ организация „Действие“, която оказа правна помощ на активистката.

„Тя се представя със сменените си имена, които не съществуват в базите данни на населението“, каза Любенова и добави, че арестът на Банкова звучи като „нарочна акция и показване на сила“. На снимките от ареста, които Свободна Европа получи, се вижда, че Банкова е с белезници.

Снимка от ареста на Габриела Банкова
Снимка от ареста на Габриела Банкова

„Тази репресия, която целенасочено опитва да заглуши и изтрие транс хората и тяхното недоволство, е грубо нарушение на основните човешки права на мирно събиране и на изразяване“, пише в позиция на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратена до медиите след ареста на Банкова.

Банкова е транс жена, което означава, че няма съвпадение между биологичния ѝ пол и този, с който тя се идентифицира.

Тя е направила физически преход към женски пол. От 2021 г. насам Банкова води съдебни дела, за да може тази промяна да се отрази и в личните ѝ документи, включително в личната ѝ карта.

Почти всички подобни дела завършват с отказ след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от февруари тази година. То на практика забрани на транс хората да сменят юридическия си пол. Протест срещу това решение го определи като „правен абсурд“.

До решението на ВКС се стигна заради противоречива практика по делата на транс хора, които искат да сменят пола си по документи.

По-рано много от тези дела завършваха в полза на транс хората. След решението на ВКС обаче завършват с откази, тъй като този съд налага еднаквото прилагане на законите от всички съдилища в страната.

Решението на ВКС дойде, след като през 2021 г. Конституционният съд (КС) извърши задължително тълкуване на понятието „пол“. С него КС на практика прие, че то следва да се разбира само в биологичния си смисъл, а не и в смисъла на социална роля.

България е осъждана два пъти от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради липсата на правна процедура за юридическа смяна на пола.

Невъзможността на транс хората да сменят юридическия си пол им създава трудности с достъпа до здравни и банкови услуги, работни места и пътуване зад граница.

“Няма друг начин”. Габриела и нейната гладна стачка за достоен живот на транс хората
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG