Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблемът не е в обществото". Защо България е последна по брой трансплантации в ЕС


Колаж със снимка на авторката Надежда Цекулова
Колаж със снимка на авторката Надежда Цекулова

През последните години броят на хората, които се съгласяват да дарят органите на техни близки, се увеличава. Едновременно с това обаче България остава последна в ЕС по брой на трансплантациите. Чакащите за такава животоспасяваща операция са стотици. Как може да бъде решен проблемът?

През последната седмица темата за трудната ситуация, в която се намират българите, нуждаещи се от трансплантация, намери място в почти всяка медия. Поводът беше отбелязването на европейския ден на донорството 7 октомври.

Бяха повторени за пореден път тревожните констатации, че България е последна в Европейския съюз (ЕС) по брой трупни донори на милион население, последна по брой трансплантации на милион население и че дори Северна Македония развива по-успешно донорско-трансплантационната си политика.

Липсва новина

Това положение не е ново.

В Националната здравна стратегия с хоризонт 2030 г., писана през 2020 г. и актуализирана и приета през 2022 г., е отбелязано, че за периода 2014 - 2018 г. средният брой трупни донори е 5,54 на милион население за целия период. За сравним период в Европейския съюз, средният брой трупни донори е 20,74 на 1 млн. население.

По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, под чиято шапка в момента се намира дирекцията, отговаряща за трансплантациите в България, към 4 октомври тази година чакащите за органна трансплантация са 849. От тях 793 чакат за бъбрек, 21 за черен дроб, 29 за сърце, 6 за бял дроб.

Десет години по-рано, през 2013 г., по данни на тогавашната Изпълнителна агенция по трансплантация, чакащите са 1021. От тях 935 за бъбрек, 47 за черен дроб, 33 за сърце, 6 за бял дроб.

През 2022 г. броят на чакащите за трансплантация е бил 1041 или напълно идентичен с този отпреди 10 години

Привидната промяна в статистиката обаче не е устойчива – само преди година общият брой на чакащите е бил 1041 или напълно идентичен с този отпреди 10 години.

Публично достъпен анализ на какво се дължат флуктуациите в броя на чакащите за бъбрек и черен дроб липсва. Според специалисти, през последните години нараства броят на пациентите, бъбречно трансплантирани в Турция. Там е разрешено и развито кръстосаното донорство – процедура, при която двама нуждаещи се могат да „си разменят“ донор, с когото имат близка родствена връзка, но не и необходимата съвместимост.

„Не е проблемът в обществото“

„Обществото ни е узряло за донорството, отказите са все по-малко“, убеден е проф. Никола Владов – началник на Клиниката по Чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия. Сходни наблюдения изказват публично и други специалисти, както и множество хора, дали съгласие за даряване на органите на техни близки.

Обществото ни е узряло за донорството, отказите са все по-малко
проф. Никола Владов

Според Националната здравна стратегия 2030 делът на отказите в периода 2014 – 2018 г. е бил под 20%. Пред подкаста на БНР „В центъра на системата“ проф. Владов отбелязва нуждата от повече заинтересованост по темата от Министерството на здравеопазването и споделя, че адресираните към ведомство проблеми на трансплантолозите досега не са получили отговор от няколко поредни политически екипа, а в момента дори не е ясно кой е ресорният заместник-министър.

Организация в кома

„Липсва ни добра организация“, разказва пред програма „Христо Ботев“ на БНР д-р Сибила Маринова – анестезиолог и координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

За да се стигне до донорска ситуация, първо е необходимо достатъчно рано да бъде разпознат пациент с тежко мозъчно увреждане и да му бъде оказана качествена реанимация

Д-р Маринова обяснява, че за да се стигне до донорска ситуация, първо е необходимо достатъчно рано да бъде разпознат пациент с тежко мозъчно увреждане и да му бъде оказана качествена реанимация.

„Един пациент с тежко мозъчно увреждане може да почине веднага, но може и да изпадне в кома или във вегетативно състояние, и по-късно да изпадне в мозъчна смърт“, казва реаниматорката.

По думите ѝ, качествената реанимация на такъв пациент дава шанс както за спасяването му, така и за запазване на органите в добро състояние, ако се стигне до мозъчна смърт. И допълва че „това не са различни процеси, един и същ е. Ако не сме се борили за живота на този човек, когато настъпи мозъчната смърт, неговите органи няма да са годни“.

Д-р Маринова от години публично застъпва тезата, че този процес не е еднакво добре организиран в различните случаи и различните лечебни заведения, което води до загуба на потенциални донори и загуба на човешки животи.

Новият план – да направим крачка назад

Наскоро министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви, че планира да подобри донорско-трансплантационната дейност в страната, като отново извади управлението ѝ от ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) и обособи самостоятелна Изпълнителна агенция по трансплантация. Малко след това смени директора на ИАМН, като сред аргументите за назначаването на поста на Иванка Динева – юрист с дългогодишна практика в здравната администрация, но и със спорна репутация - беше именно работата, която се очаква да бъде свършена по разделянето на двете структури.

Свободна Европа изпрати въпроси относно плановете по разделянето и как то ще се отрази по същество на работата на донорските бази и трансплантационните центрове в страната. От ИАМН обясниха, че не са готови да отговорят по тази тема.

Омагьосаният кръг на административните промени

Дали административната реформа сама по себе си ще реши проблемите на специалистите и пациентите е по-скоро риторичен въпрос.

През 2013 г. броят на трупните донори е 10. В следващите няколко години се увеличава и достига средно 16-18 на година. Тази тенденция се запазва до 2019 г., когато Изпълнителната агенция по трансплантация е закрита, а дейността ѝ се поема от дирекция под шапката на новосъздадената ИА „Медицински надзор“.

Административната реформа, непосредствено последвана от избухването на пандемията, водят до срив, и през 2020 г. в страната ни са реализирани едва 4 донорски ситуации. През 2021 г. обаче дейността се стабилизира на нивата си отпреди пандемията.

От тези данни може да се направи логичният извод, че промените в административната форма на органа, който се занимава с донорството и трансплантациите, не са решили проблемите на лекари и пациенти, защото крайният резултат е непроменен.

Както и друг път се е случвало, важна ще се окаже не формата на административния орган, а съдържанието на политиките в сферата. Какво ще е то, явно тепърва ще стане ясно.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Световни шампиони с трансплантирани сърца
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG