Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски и Борисов уреждат нещата заедно. България зачерква милиарди от Европа. Как се запазиха "бухалките"


Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента.
Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Тандемът Пеевски - Борисов
  • Непромененото статукво в съдебната система
  • Веселин Денков

В предпоследния ден от работата на 49-тото Народно събрание неговият председател Росен Желязков от ГЕРБ беше отстранен от поста си. Това стана с гласовете на доскорошните партньори на партията на Бойко Борисов - "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), както и на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН).

По правилник неговият пост временно ще заема Росица Кирова, която също е от ГЕРБ.

Смяната на председателя на парламента обаче не попречи на ГЕРБ и ДПС да прокарат няколко промени. По тяхно предложение беше гласувано от държавния бюджет да се отпускат по 250 млн. лева годишно на въглищните мини „Марица Изток“, като плащанията ще продължат до 2028 г.

С това се похвалиха пресцентровете и на ГЕРБ, и на ДПС и дори използваха едни и същи думи и снимки, на които Борисов и санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски стоят рамо до рамо.

По-късно двете партии, заедно с БСП, „Възраждане“ и ИТН гласуваха и за отлагането на либерализацията енергийния пазар за битови потребители с едно година. Това е едно от условията, които България трябва да изпълни, за да получи средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Двете промени се случиха на фона на протест на служители от „Марица Изток“.

Тези две решения, заедно с отлагането на още няколко реформи, приближават България до това да загуби 1,3 млрд. лв. от ПВУ. Под риск са общо 5,7 млрд. евро, които изобщо могат да не дойдат, пишат колегите от Капитал.

Статуквото в съда и историята на Веселин Денков

ПП-ДБ и ГЕРБ управляваха заедно, за да извадят страната от руската орбита и да направят мащабни реформи в съдебната система и антикорупцията. Привлякоха и ДПС в името на конституционни промени. Идеята беше да няма вече бухалки, а работещи институции. Но вместо да се случи това, статуквото се запази. Не пропускайте този анализ на Борис Митов.

Как изглежда работата на тези бухалки? Например прокуратурата повдига обвинения и търси пари, за да ги оттегли. За това разказва бизнесменът Веселин Денков в Студио България с Генка Шикерова.

През 2021 г. той е арестуван, а жена му Ивайла Бакалова участва в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ). С него те разкриват схема за влияние в прокуратурата на вече покойния Мартин Божанов - Нотариуса.

За още интервюта с интересни личности абонирайте за канала ни в YouTube. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Военна помощ за Украйна и ядрено оръжие в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната му са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия. Това е първият случай, в който Русия разполага ядрени ракети в чужда държава от съветската епоха насам.

В същото време американското външно министерство потвърди в сряда вечерта, че САЩ са изпратили на Украйна нови ракетни системи с голям обсег на действие, познати като ATACMS. Те са пристигнали в страната този месец.

Първите оръжия от военната помощ, която САЩ реши да изпрати на Украйна, се очаква да бъдат в страната до дни. Те се забавиха с месеци, а сега ще дойдат в момент, в който Русия настъпва. За какво ще стигнат новите оръжия? Отговорите са тук.

На фона на войната в Украйна президентът на Франция Еманюел Макрон призова за по-силна и интегрирана европейска отбрана и каза, че Европа не трябва да се превръща във васал на САЩ. Какво още каза Макрон, вижте в този текст.

Няколко препоръки

Местните власти в Ивицата Газа, контролирани от Хамас, тази седмица съобщиха за открити масови гробове в две болници. През последните месеци тези болници бяха нападнати от войски на Израел. Известното до момента събрахме тук.

Това е история за власт, семейни връзки, съмнителни държавни договори за природен газ на завишени цени, които носят над 100 млн. долара на фирма, свързана с президентския зет. Историята е от Узбекистан, но следите водят и до Дубай. Не пропускайте това разследване.

Заливат ни с всевъзможни „разкрития“, от които да повярваме, че всички са маскари. Затова е лесно да забележим, ако някой каже нещо действително важно. А Николай Денков и Кирил Петков направиха важни разкрития за начина, по който функционира политиката в България, пише Светла Енчева.

Човек на деня

Мартина Новакова е драматург, режисьор и актриса. Документалният ѝ моноспектакъл “Веднъж прекосиш ли океана” изследва границите на България и живота на българските артисти в Ню Йорк. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG