Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има риск нашата Европа да умре". Макрон поиска европейската отбрана да е независима от САЩ


Френският президент Еманюел Макрон по време на речта си, 25 април 2024 г.
Френският президент Еманюел Макрон по време на речта си, 25 април 2024 г.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова за по-силна и интегрирана европейска отбрана и каза, че Европа не трябва да се превръща във васал на САЩ. Макрон изрази тази и други свои позиции по време на дългоочаквана реч в четвъртък, предаде Ройтерс.

Изказването му идва на фона на продължаващата над две години инвазия на Русия срещу Украйна, както и войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа. И двата конфликта носят предизвикателства за Европейския съюз (ЕС) и за целия свят.

През последните месеци Макрон допълнително изостри позицията си по отношение на войната в Украйна. Френският президент обвини другите западни страни, че се държат като „страхливци“, и ги призова да усилят подкрепата си за Киев.

На два пъти Макрон допусна и възможността войници от западни държави да се изпратят в Украйна, ако е необходимо.

„Има риск нашата Европа да умре. Не сме подготвени да посрещнем рисковете", каза Макрон в четвъртък и поиска страните членки да инвестират повече в европейската отбранителна индустрия.

Френският президент призова още за:

  • увеличаване на капацитета на Европа за киберсигурност;
  • по-тесни връзки в областта на отбраната с Великобритания, която напусна ЕС;
  • създаване на Европейска академия за обучение на високопоставени военнослужещи.

Освен това Макрон каза, че не трябва:

  • да се позволява на Русия да победи в Украйна;
  • да се допуска Европа да бъде „васал“ на САЩ и да разчита твърде много на американските отбранителни способности.

Кадър от речта на Макрон, 25 април 2024 г.
Кадър от речта на Макрон, 25 април 2024 г.

Макрон отдавна призовава за европейска „стратегическа автономия“, свързана с ограничаване на зависимостта на ЕС от САЩ. Тази позиция придоби голям отзвук, след като стана ясно, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново ще се кандидатира за президентското място.

Тръмп често обвинява Европа, че използва безплатно способностите за отбрана на САЩ за сметка на Вашингтон. През февруари бившият президент каза, че би насърчил Русия да „направи каквото си поиска“ срещу държави членки на НАТО, които нямат достатъчно голям бюджет за отбрана.

Много представители на ЕС обаче смятат, че в момента няма надеждна европейска алтернатива на отбранителния „чадър“ на САЩ.

Съветниците на Макрон определиха речта му като френския принос към стратегическата програма на ЕС за следващите 5 години. Програмата ще бъде изготвена след предстоящите през юни избори за Европейски парламент.

Макрон стана президент на Франция през 2017 г. В момента тече неговият втори и последен мандат като държавен глава.

През 2022 г. той загуби мнозинството си в парламента, а центристката му партия „Ренесанс“ изостава от крайнодесния Национален съюз в социологическите проучвания..

Анализаторите говорят за „рязък завой“ в политиката на Макрон спрямо Киев и за амбицията на френския президент да се превърне в нов лидер на западния отпор срещу Москва. Една от причините може да е в желанието на Макрон да покаже на критиците си, че не се е превърнал в неубедителен лидер, пише Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG