Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски подгони руските имоти. Михайлов ще го гонят феновете. С какво започна Терзиев


Президентът на БФС Борислав Михайлов
Президентът на БФС Борислав Михайлов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • БФС и мачът с Унгария
  • Пеевски и руските имоти
  • Васил Терзиев и първите му два дни

След серия от трагикомични събития и позиции футболният мач между България и Унгария все пак ще се играе в четвъртък в София. Това ще се случи на същия стадион, където срещата трябваше да се проведе по първоначален план, но без публика.

Цялата драма се случи, след като мачът беше преместен и закрит за фенове заради готвен протест срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Накрая този безсмислен за България мач едва не доведе до тежки последствия за футбола в страната.

Протест обаче ще има, защото феновете не искат повече това управление на БФС, водено от Борислав Михайлов. Промяна във футбола поиска дори и премиерът Николай Денков.

Историята за мача, недоволството на привържениците и управлението на БФС събрахме накратко тук.

Ако се интересувате от футбол, можете да пробвате да решите и нашия куиз.

Пеевски се ангажира и с руските имоти в България

Депутатът от ДПС Делян Пеевски призова за незабавна проверка на собствеността на руски имоти в България и предупреди за законодателна инициатива, свързана с този въпрос.

Информацията за конкретни имоти, на които Пеевски се е спрял, възпроизвежда разследване на Свободна Европа от понеделник.

Всичко се случва на фона на пълна промяна в публичното поведение на Пеевски, който до преди няколко месеца не защитаваше каузи, свързани с геополитическата ориентация на страната, не ходеше на работа в парламента и не говореше пред медиите.

Васил Терзиев започна да действа

Васил Терзиев се закле като кмет преди два дни, но вече предприе няколко действия. С кого се срещна първо, кой е първият ремонт и къде спря колите? Отговорите са тук.

Общински съветници от ГЕРБ обвиниха Терзиев в "сглобка" с Ваня Григорова, БСП и "Възраждане" заради избора на Борис Бонев за председател на общинския съвет.

Терзиев идва на власт след 18-годишно управление на ГЕРБ. Той спечели поста с обещание за "нов модел на управление", но няма необходимото мнозинство от общински съветници, което да прокарва политиките му. Стефан Попов анализира ситуацията след местните избори в столицата.

Путин помилва организатора на убийството на Политковская

Президентът на Русия Владимир Путин е помилвал бившия полицай Сергей Хаджикурбанов, осъден на 20 години затвор за организиране на убийството на журналистката Анна Политковская. Това е станало, след като Хаджикурбанов се е бил на фронта в Украйна.

Политковская беше убита на 7 октомври 2006 г., на рождения ден на Путин. Тя е критик на руския президент, а разследванията ѝ разкриват корупция на най-високо ниво в Русия.

В същото време съд в Русия осъди на общо 7 години и половина затвор мъж от региона на Красноярск след негови критики към съветския диктатор Йосиф Сталин и настоящата война на Русия срещу Украйна.

Европейският съюз (ЕС) няма да успее да изпълни целта си да достави на Украйна 1 милион боеприпаси до март 2024 г.

Трима цивилни загинаха, а поне 12 души бяха ранени след руски обстрел по южния украински град Херсон. При атаката са засегнати болница и жилищни сгради, твърди Киев.

Две препоръки

България подписва меморандум за включване в голям европейски проект за превъоръжаване, воден от Германия. Името му е "Щит на европейското небе", а идеята - да изгради най-координираната система за защита срещу заплахи от въздуха на къси, средни и дълги разстояния. Заплахата е Русия. Георги Ангелов събира всичко известно до момента.

Той чупи рекорд след рекорд. Чувството, с което определя всеки полет, е спокойствие, а голямата му мечта е мисия в Космоса. Той е Николай Калайджиев и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG