Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима от шестимата задържани българи на кораба, хванат с кокаин в Ирландия, са криминално проявени


Главният секретар на МВР Живко Коцев
Главният секретар на МВР Живко Коцев

Трима от шестимата задържани български граждани на кораба „Верила“ са извършвали престъпления в България. Те са свързани с кражби и увреждане на имущество. Това каза главният секретар на МВР Живко Коцев в интервю за Нова телевизия.

Новината идва, след като полицията в Ирландия откри кокаин на стойност около 21 млн. евро на борда на кораба, собственост на българската компания „Параходство Български морски флот“ (БМФ) на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Корабът, който плава с регистрация в Малта, беше задържан на ирландското пристанище Фойнс.

„Към вчерашна дата броят на задържаните български граждани се увеличи с още един – станаха 6. Три от лицата са криминално проявени. Иска ми де са вярвам, че членовете на екипажа нямат нищо общо с този контрабанден трафик на дрога“, каза Коцев.

Корабът за насипни товари "Верила" е пристигнал в пристанището Фойнс на западния бряг на Ирландия във вторник сутринта. По документи е превозвал зърно.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза в сряда, че екипажът на „Верила“ се е състоял от „17 български граждани и един украинец“.

Ирландският наказателен кодекс предвижда задължителна присъда лишаване от свобода за трафик на наркотици, ако става въпрос за пратка на стойност над 13 000 евро. Според източници на ирландското издание „Джърнъл“ кокаинът е изпратен към Европа от картел в Южна Америка.

Наркотикът е бил опакован в пластмасови бали, към които са били прикрепени спасителни жилетки и GPS устройства, и е бил подготвен за изхвърляне зад борда.

БМФ е част от активите на „Адванс пропъртис“, което е под контрола на братя Домусчиеви. През 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно реши, че Домусчиеви дължат неустойки по договор за приватизацията на БМФ в размер на 25,3 млн. лв. след дълга съдебна битка.

Домусчиеви имат редица бизнеси в България, свързани със заводи за производство на медикаменти, държат концесията за управление на пристанище в Бургас, имат множество недвижими имоти и са собственици на футболния клуб „Лудогорец“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG