Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Президентска дейност". Тръмп иска Върховният съд да прекрати делото му за намеса в изборите през 2020


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха Върховният съд на САЩ да прекрати делото му за намеса в изборите през 2020 г. Правният екип на Тръмп подкрепя искането си с аргумента, че той има имунитет срещу наказателни обвинения, обхващащи периода на президентския му мандат.

Искането идва на фона на поредица обвинения и дела, заведени срещу Тръмп. Те са свързани с неговата роля в безредиците след последните президентски избори през 2020 г. и в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г. Смята се, че Тръмп целенасочено се е опитвал да осуети поражението си на изборите, които бяха спечелени от опонента му Джо Байдън. Двамата се очертават като най-вероятните кандидати за президентския пост на вота в края на тази година.

Тръмп заяви, че получаването на президентски имунитет е от съществено значение за независимостта и авторитета на Белия дом. Основното твърдение в неговия аргумент е, че извършените от него действия в опит да остане на власт, са "официална президентска дейност".

Позицията на прокуратурата

Екипът на специалния прокурор Джак Смит, който разследва действията на бившия американски президент, заяви, че бившите президенти не се ползват с пълен имунитет.

"Неуспешният опит на Доналд Тръмп да остане на власт след загубата му от Джо Байдън на изборите през 2020 г. няма да се счита за официална президентска дейност", твърди Смит.

Американските съдилища от по-долна инстанция вече два пъти отхвърлиха иск на Тръмп за имунитет. Адвокатите му ще направят трети опит на 25 април пред Върховния съд на САЩ.

В своето изложение адвокатите на Тръмп повтарят голяма част от досегашните си аргументи. Казват, че според тях, отказът на президентски имунитет срещу наказателни обвинения ще позволи всеки следващ президент да бъде изнудван по време на мандата си.

Разглеждането на обжалването следващия месец оставя на пауза наказателния процес срещу Тръмп. Това означава, че той може да се забави с месеци. Ако той не бъде изправен пред съда преди изборите през ноември и ги спечели, няма да може да бъде преследван в качеството си на действащ президент.

Глобата по делото за финансова измама

Междувременно стана ясно, че Тръмп не е в състояние да внесе пълната си гаранция по делото му в Ню Йорк за финансова измама, свързана с бизнеса му с недвижими имоти. По него той беше глобен от съда в Манхатън през февруари с 454 млн. долара.

В съдебен документ от 5000 страници, публикуван в интернет от Апелативния отдел на Върховния съд на щата Ню Йорк в Манхатън, защитата на бившия американски президент твърди, че внасянето на гаранция за такава сума е "практически невъзможно".

"Размерът на съдебното решение, включително лихвите, надхвърля 464 млн. долара и много малко застрахователни компании ще разгледат гаранция, близка до тази сума", казват адвокатите, които твърдят, че са се обърнали към около 30 застрахователни компании.

Това означава, че при липсата на внесена пълна гаранция за глобата, жалбата, подадена от Тръмп през февруари пред горната съдебна инстанция, няма да има отлагателно действие. Така бизнесменът и кандидат за президент ще трябва да плати цялата сума до 25 март или рискува част от имуществото му да бъде конфискувано от съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG