Връзки за достъпност

Извънредни новини

Присъдата на Доналд Тръмп. Какво означава и какви следствия ще има


Колаж на Стефан Попов и Доналд Тръмп
Колаж на Стефан Попов и Доналд Тръмп

На 30 май 2024 Доналд Тръмп получи присъдата „виновен“ от 12-членното жури в областния съд в Манхатън, Ню Йорк. Какво стана и какво следва от края на този исторически процес? Стефан Попов дава отговори на въпросите.

Доналд Тръмп е първият бивш президент на САЩ с присъда по наказателно производство. Осъден е за фалшификация на счетоводни документи.

Целта е прикриване на плащания към порнозвездата Сторми Даниелс срещу мълчание за сексуалната им връзка през 2006. По-далечната цел, обаче, е укриване на информация от избирателя и повлияване на изборите 2016.

Какво стана и какво следва от края на този исторически процес?

Присъда с какъв статус, на какво ниво?

Делото срещу Тръмп се води на равнище щат Ню Йорк и следва законодателството на щата. По тази причина редица неясни хипотези за делото отпадат.

Едно от най-разискванията развития засягаше наглед странния, но допустим ход Тръмп като президент да помилва сам себе си. Правомощието обаче може да бъде прилагано само за федерално дело. В случая делото е на щата и само-помилването не е възможно.

Защо 34 обвинения?

Тръмп е обявен за виновен по всички 34 обвинения. Това изглежда гигантско число, но на практика не е. Броят обвинения расте, тъй като незаконните плащания, за които става дума, са разбити на отделни по-малки плащания с чекове.

В разделянето на плащанията натежава едно процедурно изискване. То не променя факта, че този случай обвинението е за едно действие, повторено многократно.

Справедливо ли е делото?

Юристите са разделени. Някои смятат, че делото е политическа схема и вреден прецедент. Но всяко дело срещу бивш президент и настоящ кандидат за президент неизбежно е политическо в намеренията, целите, нагласите.

Ако обаче протече в рамката на процесуалният кодекс и не нарушава процедурните правила, то има несъмнена правна валидност. И все пак някои юристи настояват, че дву-степенното обвинение е на границата на злоупотребата с наказателното правосъдие.

Защо делото е историческо?

Не се свежда само до факта, че за пръв път е съден и признат за виновен бивш президент. Обвинението изгражда твърде рискова двустепенна схема-стратегия. На първо ниво се доказва подправяне на счетоводни фирмени документи, което е леко престъпление.

На второ ниво, обаче, се доказва, че по-далечната цел е прикриване на информация с цел влияние върху изборите. Това е вече тежко престъпление. То е федерално, но самият акт на намерение за прикриване на информация остава в компетенциите на съда в Манхатън. Това комплицирано обвинение в две стъпки е много дръзка акция на прокурора Алвин Браг.

Можеше ли Тръмп да спечели делото?

Можеше. Експертите оценяват защитата му като слаба, без ясна стратегическа идея, бурна и агресивна като клиента си. По време на краткия процес тя е разпиляна, сменя посоки и акценти, няма водеща идея, свежда се до отричане на всичко, което обвинението твърди.

Фактът, че заседателите стигат бързо до решение доказва, че случаят за тях е лесен, макар че като обвинителна теория е сложен.

Може ли Тръмп да се помилва себе си, ако е президент?

Президентът има правомощието да помилва. Едно от най-разискванията развития засягаше наглед странния, но конституционно допустим ход Тръмп като президент да помилва сам себе си.

Но делото срещу Тръмп се води в щат Ню Йорк и следва законодателството на щата. Правомощието може да бъде прилагано само за федерално дело. В случая делото е на щата и само-помилването не е възможно.

Какви са правните следствия?

Не са големи. За това престъпление се предвиждат до 4 години затвор. Тръмп едва ли ще ги излежава, тъй като има чисто досие. Може да бъде осъден на унизителна пробация. И все пак това е еднолично решение на съдията Хуан Мърчън.

Но Тръмп ще обжалва пред по-висока инстанция след обявяване на наказанието на 11 юли. Апелативното дело може да трае месеци и дори години. Едва ли ще приключи преди изборите на 5 ноември.

Президент с присъда?

Да, проблем няма. Единствено Конституцията регулира избор за президент и предвижда само три изрични ограничения: гражданин на САЩ по рождение, живял поне 14 години в САЩ и над 35 години. Оттук нататък всеки може да се кандидатира.

През 1920 Юджийн Дебс, социалист, се кандидатира от затвора. Този момент се аргументира и с федералната структура. В Манхатън Тръмп е осъден, но в щати като Алабама или Луизиана щеше да бъде оправдан. Вероятно и никакъв прокурор не би повдигнал подобно обвинение, тъй като в тези щати областен прокурор е изборна позиция.

Затова изборът на президент е оставен на избирателя.

А другите дела?

Срещу Тръмп се водят общо 4 наказателни дела, две щатски и две федерални. Едното щатско, в Манхатън, приключи, остават присъда и обжалване. Другите не са стигнали до съд, въпреки повдигнатите обвинения.

Двете федерални се водят във Вашингтон и се бавят от процедурни трудности. Едното е за злоупотреба със секретна документация, другото е конституционно най-важно – за опит да отмени резултата от изборите 2020.

Трето дело се води в щат Джорджа, но изглежда трайно блокирано, защото Тръмп поиска прокурорът Фани Уилис да бъде отстранена за конфликт на интереси.

Апелативната инстанция постанови специален панел от съдии да се произнесе, което води до неопределено отлагане. До изборите делото в Манхатън ще остане единственото доведено до край, но и при него обжалването ще се проточи.

Какъв е политическият ефект от делото в Манхатън?

Рано е за оценка. Демократи и републиканци втърдяват старите си нагласи. Преди да се произнесат заседателите социологиите предполагаха, че около 10% колебаещи се ще се определят в полза на Байдън.

Тази хипотеза не се потвърждава. Имаше леко разклащане от 3-4%, но и то е нестабилно. До изборите вълни от други новини ще хвърлят сянка върху делото и масовата памет ще неутрализира значението на присъдата.

Но, разбира се, много зависи от начина, по който кампанията на Байдън ще капитализира пасивите от присъдата. Както и дали граждански групи с висок авторитет ще се активизират координирано.

И все пак – има ли някакви прогнози?

Не. Изборите ще бъдат спечелени от кандидата, който спечели Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. Но за да бъдат осигурени гласовете за електоралния колеж от тези щати, трябва да бъдат спечелени изборите в няколко критични области, а те не могат отсега да бъдат посочени.

Всички опити да се правят прогнози чрез допитване до хомогенни множества избиратели са от областта на футуристиката. Текущите рейтинги нямат информативна стойност и само подвеждат.

Може ли Тръмп да влезе в затвора някой ден?

Вероятно е, особено ако не бъде избран за президент. Но Върховният съд тепърва ще се произнася по делото за „абсолютния имунитет“ на президента, с което може да елиминира двете федерални дела. Тогава ще остане делото в щат Джорджа за подмяна на изборния резултат.

Не е ясно, ако Тръмп е президент, как ще бъде гледано подобно дело, но не е изключено. Ако не е президент, вероятно ще бъде осъден с ефективна присъда. Но действащ президент няма да влезе в затвор, това е прекален шок за политическата система.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

Форум

XS
SM
MD
LG