Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ промени дневния ред на комисията за "Турски поток". Първото ѝ заседание се провали


Депутатката от ГЕРБ и бивша енергийна министърка Теменужка Петкова
Депутатката от ГЕРБ и бивша енергийна министърка Теменужка Петкова

Първото заседание на временната комисия за „Турски поток“, която трябва да провери обстоятелствата около изчезването на Пътната карта за развитие на газопреносната система на страната от 2017 г., се провали.

Това се случи, след като членовете на комисията не успяха да се разберат за дневния ред на заседанието и не изслушаха единственият поканен по програмата в дневния ред - бившата енергийна министърка и депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Новината идва, след като в началото на месеца депутатите създадоха временна комисия за „Турски поток“ по предложение на ПП-ДБ.

До провала на заседанието се стигна, след като в понеделник вечер председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков от ГЕРБ свика комисията по искане на депутати ПП-ДБ. Те настояваха да бъдат изслушани няколко души, сред които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Желязков обаче промени дневния ред така, че комисията да изслуша само Теменужка Петкова. И Малинов, и Петкова имат роля в строежа на „Турски поток“ през България.

За Пътната карта за строежа на "Турски поток" през България, се смята че доказва, че газопроводът е контролиран и построен от Русия, въпреки че по документи е български. Пътната карта е важна, защото сочи как Москва е поръчала и изградила продължението на газопровода през България в своя полза и за сметка на София.

Документът е подписан от Теменужка Петкова, която оглавява Министерството на енергетиката при управлението на ГЕРБ между 2014 и 2021 г.

Дълго време институциите твърдяха, че Пътната карта е загубена. Тя изтече в началото на март 2024 г. от хакнат руски имейл и беше публикувана от групата за борба с дезинформацията Bg Elves.

Сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов също е герой в историята. Той е директор на държавната компания „Булгартрансгаз“. Това е дружеството, което възложи строежа на продължението на „Турски поток“ през България и сега се разпорежда с него.

В теча на документи има данни, че ръководството на „Булгартрансгаз“ и самият Малинов са били запознати с поредица от нарушения около строежа и управлението на газопровода.

Малинов оглавява „Булгартрансгаз“ от февруари 2018 г. - годината, в която дружеството обявява обществената поръчка за изграждане на продължението на „Турски поток“ през България.

Служебният министър обаче няма да бъде изслушан от депутатите.

Тъй като временната комисия за „Турски поток“ няма избран председател, само председателят на НС може да свика нейно заседание. ПП-ДБ поискаха от Желязков да включи в дневния ред на заседанието изслушването на:

  • Владимир Малинов;
  • инспектората към Министерството на енергетиката;
  • организацията Bg Elves;
  • бившия посланик на България в Русия Илиян Василев;
  • Антикорупционният фонд.

Желязков обаче включи в дневния ред само изслушването на Теменужка Петкова.

Продължението на „Турски поток“ през България работи и пренася руски газ към близките до Москва Сърбия и Унгария от 2021 г. С него Русия успя да заобиколи Украйна, откъдето преди транзитираше газ за Южна и Източна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG