Връзки за достъпност

Извънредни новини

Намерено е тялото на пилота на изчезналия хеликоптер. Версиите за инцидента са три


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Намерено е тялото на пилота от изчезналия хеликоптер, съобщи МВР в петък вечерта.

Хеликоптерът беше обявен за изчезнал по-рано през деня, като последни е бил засечен край село Гърмен преди това. Той е от гражданската авиация и е пръскал срещу вредители. Разследващите работят по три версии за изчезването му.

Летателният апарат и тялото са открити на 1-2 км от селото, в пропаст, дълбока около 50 метра, каза за БТА кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов.

„Като че ли се е ударил в дърво или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, каза Пингов. По негови думи теренът е изключително труднодостъпен.

В търсенето са участвали доброволци, сред които кметът, над 20 пожарникари, екипи на Планинската спасителна служба към БЧК, както и вертолет „Кугар“ от военновъздушните сили. Търсещите са получили информация за локацията на джипиеса на хеликоптера в петък следобед.

Хеликоптерът е излетял в петък сутринта от Гърмен, за да се върне в базата в Пловдив. Няколко часа по-късно обаче е загубена връзка с него.

В интервю за бТВ Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“, каза, че най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката, във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета.

Втората вероятна причина е технически отказ на двигател или на системите за управление, а третата е влошено здравословно състояние на пилота след излитането.

Повече информация се очаква, след като се направи пълен оглед на мястото. По думите на Хинков този тип летателни средства нямат черна кутия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG