Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Същата съдба ще сполети и други предатели". Как проруски политици от Украйна бяха убити за ден


Убитият бивш депутат Иля Кива по времето, когато е полицейски началник, Киев, 2016 г.
Убитият бивш депутат Иля Кива по времето, когато е полицейски началник, Киев, 2016 г.

Двама украински политици са убити в един и същ ден. Единият - край Москва, а другият - в Луганск. Общото между тях е, че и двамата са сътрудничили на Русия. Убийствата им стават навръх Никулден - професионалният празник на Въоръжените сили на Украйна. Киев ли стои зад покушенията?

6 декември 2023 г. Мощен взрив огласява незаконно анексирания от Русия източен украински град Луганск. При експлозията е тежко ранен мъж, който след това умира от раните си. Няколко часа по-късно същия ден друг мъж е намерен убит с огнестрелна рана в слепоочието в парк край Москва.

На пръв поглед двете покушения не изглеждат свързани, но общото между тях е, че и двете жертви са украински политици, които са сътрудничили на Русия.

Взривеният е Олег Попов - член на т.нар. Народен съвет на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), управлявана от назначената от Кремъл администрация.

Застреляният е Иля Кива - бивш депутат от Върховната Рада на Украйна, бивш полицейски началник в Киев и известен поддръжник на руския президент Владимир Путин. Той избяга в Русия малко преди началото на руската инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

Информацията за убийството на Кива беше последвана от потвърждение от украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ), че с него "е свършено". Представител на разузнаването заяви пред местните медии, че същата съдба ще сполети "и други предатели" и ги призова да се предадат.

Изданието "РБК-Украйна" съобщи, че по неофициална информация и зад двете покушения стоят украинските служби.

Това твърдят и украински военни, които поддържат канали в YouTube от фронта. Според тях денят също не е случаен. Никулден е професионалният празник на бойците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Случайно или не, на фона на съобщенията за двете убийства началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, написа в Телеграм: "Мощен Никулден".

Краят на беглеца Иля Кива

46-годишният Иля Кива е намерен убит в парк във вилно селище в село Супонево, в района на Брянск, югозападно от Москва.

Следственият комитет на Русия съобщи официално, че разследва убийство, след като неизвестно лице е произвело изстрели по него и той е "починал от нараняванията си на място".

Според неофициални източници на украинските медии той е бил намерен по лице в снега с огнестрелна рана близо до дясното слепоочието и хематом на главата. Същите източници съобщават, че той е бил ликвидиран от службите за сигурност на Киев.

Без да потвърди директно това, представителят на украинското ГРУ Андрий Юсов даде да се разбере, че това най-вероятно е вярно:

"Да, можем да потвърдим, че с Кива е свършено и същата съдба ще сполети и други предатели на Украйна и марионетки на режима на Путин", каза той в ефира на телемаратона "Единни новини", излъчван по официалната телевизия на Върховната Рада.

Говорейки за смъртта му, Юсов каза още, че "справедливостта има различни форми" и добави, че бившият депутат е "един от най-големите мерзавци, предатели и колаборационисти". По думите му Кива е бил едно от лицата на руската пропаганда в последно време и говоренето за убийството му е особено болезнено за нейните представители.

Иля Кива
Иля Кива

"Сега можем да се обърнем към другите предатели, военнопрестъпници: най-безопасният начин за вас е да се предадете на украинското правосъдие, особено когато вече имате присъда", каза още Юсов. "И това наистина ще ви гарантира права, сигурност и редовно хранене, за разлика от опасното пребиваване на територията на държавата-агресор."

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, също коментира, че справедливо наказание "ще застигне всеки престъпник, предател и колаборационист".

"Великият владетел" Путин

Кива е известен в Украйна с проруската си позиция. През октомври 2021 г. той поздравява публично Путин за рождения му ден и го нарича "велик владетел".

Само месец преди началото на пълномащабната руска агресия Кива напуска Украйна под предлог, че отива на почивка в ЕС. По-късно става ясно, че през Испания той е отишъл в Русия. Там Кива написа отворено писмо до Путин, с което поиска политическо убежище и каза, че Украйна се опитва да го отвлече.

На 24 февруари 2022 г., денят, в който започна инвазията на Русия, Кива казва в онлайн предаване по руска телевизия, че Украйна "е поробена и поставена на колене от Запада, пронизан от нацизма, и тя няма бъдеще". Той добавя, че "украинският народ се нуждае от освобождение" и че "украинците, руснаците и беларусите са един народ".

През март 2022 г. срещу него започва задочно наказателно преследване, обявен е за международно издирване и е лишен от депутатския си имунитет.

В средата на ноември получава и задочна присъда от 14 години затвор и конфискация на имуществото заради държавна измяна. Кива е признат за виновен и за публични призиви за промяна на конституционния ред и завземане на властта в страната, призиви за агресивна война и публично използване на комунистически символи.

В Русия той участва в прокремълски токшоута по държавния Първи канал и твърди, че "режимът на Зеленски е престъпен". В свое видеообръщение преди година Кива призовава украинският президент да подаде оставка, защото е "виновен за всички кръвопролития".

От краен националист до проруски политик

Преди да влезе в политиката, Кива се занимава с различни дейности. През 2011 г. оглавява отдела за правата на потребителите в родния му град Полтава. Но само след два месеца е обвинен в корупция. Наказанието му е 10 000 гривни глоба и забрана да заема публична длъжност за една година.

След това Кива става полицай, а по-късно се издига до началник на наркоотдела, като подкрепя извънсъдебни методи за борба с тези престъпления. Скоро е освободен от длъжността, но по-късно става съветник на вътрешния министър.

Участвал е във войната в Източна Украйна на страната на Киев. Тогава оглавява регионалния клон на забранения в Русия "Десен сектор" - обединение на крайнодесни украински националисти.

След това Кива преобръща политическите си възгледи и от 2017 до 2019 г. е лидер на Социалистическата партия. Същата година той се кандидатира за президент, но печели едва 0,03% от гласовете, докато Зеленски е избран със 73% подкрепа на балотажа.

В крайна сметка Кива става депутат от партията "Опозиционна платформа - за живот", която украинските власти наричат проруска. След избухването на войната дейността на партията е преустановена, а през юни 2022 г. тя е забранена със съдебно решение.

Същата година Иля Кива е санкциониран от Великобритания заради подкрепата му за Русия във войната сещу Украйна. Санкции са наложени и на дъщеря му Катерина.

Фаталният взрив в Луганск

Няколко часа преди новината за убийството на Кива беше съобщено, че в Луганск е взривен автомобилът на депутата от назначения от Русия Народен съвет на ЛНР Олег Попов. При експлозията, станала до местния стадион "Авангард", той е бил тежко ранен и малко по-късно е починал.

Следственият комитет на Русия съобщи, че Попов е убит при детонация на неидентифицирано устройство и образува наказателно дело за "терористичен акт".

Покушението е организирано от Службата за сигурност на Украйна, съобщи "РБК-Украйна", като се позова на свои източници. Официално това не е потвърдено. Според информацията обаче той е смятан от властите в Киев за военнопрестъпник и легитимна мишена, тъй като е ръководил незаконни въоръжени формирования и е убивал украинци.

Според местната медия Lug-info 51-годишният Попов е бивш предприемач, който се присъединява към проруските сепаратисти, подкрепяни от Москва, след началото на конфликта им с Киев през 2014 г. След като влиза в Народния съвет, той оглавява комисия по въпросите на сигурността и отбраната, правоприлагащите органи, съдебната система и защитата на правата на човека и гражданите.

Срещу Попов вече имаше един неуспешен опит да бъде убит през миналата година. През септември 2022 г. дори беше съобщено за смъртта му в резултат на поръчково убийство.

В окупираните региони на Украйна - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, редовно се извършват опити за покушения на назначени от Русия длъжностни лица.

На 8 ноември, също при взрив на кола бомба, беше убит Михаил Филипоненко, член на проруския регионален парламент в Луганск и бивш ръководител на сепаратистките въоръжени сили. Украинското разузнаване пое отговорност за смъртта му.

По-рано руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) съобщи, че на 27 октомври Олег Царьов - бивш депутат от Върховната Рада и поддръжник на руската инвазия в Украйна, е ранен в резултат на опит за убийство в анексирания Крим.

През септември началникът на митническата служба на ЛНР Юрий Афанасиевски също беше тежко ранен при експлозия в къщата му в Луганска област.

Убийството на цивилен може да се счита за военно престъпление. Руските власти обвиняват украинските служби за сигурност за тези покушения. Обикновено Киев не поема директно отговорност за тях.

Форум

XS
SM
MD
LG