Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трудните времена ни направиха силни". Украйна отбеляза Деня на защитниците


Скрийншот от обръщението на Володимир Зеленски по повод Деня на защитниците на Украйна
Скрийншот от обръщението на Володимир Зеленски по повод Деня на защитниците на Украйна

В неделя 1 октомври беше отбелязан Денят на защитниците на Украйна. Досега националния празник се отбелязваше на 14 октомври, но заради промените в църковния календар беше преместен 14 дни по-рано.

„Аз, нашият народ, нашата страна и в някакъв смисъл целят свят, сега стои на кръстопътя на историята. В повратен момент. В него заедно със спомена за миналото създаваме настоящето и пишем нови страници на нашата съдба. Това е още по-ясно на Деня на защитниците на Украйна“, каза в словото си президента Володимир Зеленски. Той добави, че „трудните времена“ са направили украинците по-силни и че с всеки изминал ден се извършва крачка към момента на победата.

На церомониите в Киев заедно със Зеленски присъстваха премиерът Денис Шмигал, съветникът на украинското президентство Андрий Еермак, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

Малко по-рано Зеленски съобщи за създаването на украински Алианс на отбранителните индустрии. В него ще участват оръжейни компании от от общо 19 държави, една от които е България.

Русия започна непредизвикана инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава досега хиляди войници и цивилни загинаха, множество украински градове бяха изцяло или частично разрушени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG