Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички стъпки са изпълнени". ЕК обяви, че Украйна и Молдова са готови за преговори с ЕС


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Украйна и Молдова са изпълнили необходимите критерии за започване на официални преговори за присъединяването им към към Европейския съюз. Това съобщи Европейската комисия (ЕК) в петък.

Новината идва на фона на продължаващата вече над две години война на Русия в Украйна. Киев и Кишинев получиха статут на кандидат-членки на ЕС само няколко месеца след като руски танкове навлязоха за първи път на украинска територия.

Процесът на присъединяване на нови страни към ЕС е дълъг, като от тях се изисква да изпълнят редица съдебни, конституционни и икономически реформи, преди да преминат към следващия етап от пътя си към членство в Блока.

След като Молдова и Украйна придобиха статут на кандидати, Европейската комисия определи серия от реформи, които двете страни трябваше да завършат преди началото на преговорите.

В петък говорител на ЕК потвърди, че Украйна е приключила оставащите реформи, свързани с ограничаването на влиянието на олигарсите и корупцията, както и със защитата на правата на нейните малцинства, докато Молдова е приключила с очакваните съдебни реформи.

„Смятаме, че всички стъпки са изпълнени от двете страни“, съобщи говорител на ЕК. „Сега решението е в ръцете на държавите членки.“

За да започнат преговорите обаче, е нужна единодушна подкрепа от страна на страните членки за така наречената преговорна рамка. Преди две седмици петима независими един от друг дипломати съобщиха за Политико, че целта на ЕС е преговорите с Украйна да започнат до 25 юни.

Засега пречка за този план може да се окаже унгарският премиер Виктор Орбан, който поддържа близки взаимоотношения с Русия. Политико пише, че ЕС и Киев работят усилено, за да убедят унгарското правителство да даде съгласието си за започване на преговорите. В края на миналата година Орбан вече веднъж блокира формалната процедура за започването на преговорите.

Бързият път на Украйна към ЕС беше повлиян от началото на руската инвазия в страната през февруари 2022 г.

Москва за пръв път откъсна територии Киев през 2014 г. малко след събитията от Евромайдана. Причина беше свалянето от власт на тогавашния украински президент Виктор Янукович именно заради отказ да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Тогава Русия незаконно анексира полуостров Крим, а проруски сепаратисти окупираха част от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG