Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна получи 1,5 млрд. евро помощ от ЕС. Германия обеща допълнителни 88,5 млн. евро


Президентът на Украйна Володимир Зеленски прави изявление по-рано през декември.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски прави изявление по-рано през декември.

Киев е получил последния транш от 1,5 милиарда евро от пакета от 18 милиарда от Европейския съюз, съобщи украинският премиер Денис Шмихал в четвъртък.

В същия ден Германия обяви, че ще предостави допълнителни 88,5 милиона евро, за да се подпомогне укрепването на устойчивостта на украинската енергийна система.

Финансовият пакет на Европейския съюз беше одобрен миналата година и Украйна го получи на траншове с цел подпомагане на бюджета си.

„Днес получихме последните 1,5 милиарда евро от пакета финансова помощ от 18 милиарда евро. Надяваме се на продължаваща непоколебима подкрепа от страна на ЕС“, каза Шмихал в X, бившия Twitter, на 21 декември.

Допълнителната помощ от страна на Германия цели да подпомогне укрепването на устойчивостта на украинската енергийна система, тъй като Русия се прицелва именно в нея. Това казаха външното и икономическото министерства в Берлин.

В същото време руските атаки в Украйна продължават като две жени бяха убити от руски артилерийски огън в южния украински град Никопол на 20 декември, съобщиха украински официални лица.
Смъртните случаи идват след поредната нощ на атаки с руски дронове на украинска територия. Според Киев украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили 34 от 35-те ирански дрона, изстреляни от Русия в 12 региона , включително Киев, рано сутринта на 21 декември.

Русия нападна Украйна на 22 февруари 2022 г. Инвазията доведе до тежки материални щети на територията на страната, както и десетки хиляди цивилни жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG