Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската армия иска още 500 000 войници. Зеленски очаква повече аргументи за това


Володимир Зеленский даде годишната си пресконференция
Володимир Зеленский даде годишната си пресконференция

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинската армия и главнокомандващият ген. Валерий Залужний искат мобилизация на още до 500 000 души за отблъскване на руските сили, но очаква повече аргументи за това. Двамата имат противоречия за хода на войната, която Русия започна през февруари 2022 г.

Зеленски направи това по време на годишната си пресконференция в Киев във вторник, на която два часа отговоря на въпроси на украински и чуждестранни журналисти. На нея той каза, че вярва, че скоро ще бъде отблокирана допълнителна военна помощ от САЩ за отблъскване на руските сили в Украйна.

Това се случи на фона на изявление на руския президент Владимир Путин, който на среща с висши военни лидери каза, че войските на Москва "държат инициативата" в Украйна. Преди дни пък той каза, че войната ще продължи, докато не бъдат изпълнени целите на Русия - "демилитаризация и денацификация" на Украйна. Продължаващата от месеци контраофанзива на украинските сили досега не успя да постигне големи резултати.

"Ще приключи ли войната през 2024 г.? Мисля, че никой не знае отговора. Дори тези почтени хора - нашите командири или западните партньори, когато казват, че войната е за много години, те не знаят", каза украинският президент, който отбеляза, че често мненията се различават от действителността.

За мобилизацията и спора със Залужний

Володимир Зеленски каза, че украинските военни и лично ген. Валерий Залужний са го информирали за необходимостта от допълнителна мобилизация на 450 000-500 000 души в редиците на ВСУ, защото не достига личен състав.

"Въпросът е много чувствителен. Това е много сериозна цифра, казах, че ми трябват повече аргументи", отбеляза президентът.

Той добави, че остава открит въпросът откъде ще дойдат средствата за тази допълнителна мобилизация, която според него ще струва на бюджета 500 млрд. гривни (почти 13,4 млрд. долара). Освен това в представения му план не е видял клауза за демобилизация, т.е. за ротация на онези войници, които са на фронта от началото на мащабното нахлуване на руската армия.

На 8 ноември Върховната рада на Украйна подкрепи удължаването на военното положение в Украйна и общата мобилизация с 90 дни - до 14 февруари 2024 г. Това беше деветият парламентарен вот в подкрепа на удължаването на тези срокове от първия ден след началото на войната - 24 февруари 2022 г.

Ген. Валерий Залужний
Ген. Валерий Залужний

Зеленски беше попитан и евентуалния му конфликт с главнокомандващия на ВСУ, който доведе до спад в рейтинга му. През ноември Залужни каза в интервю за The Economist, че ситуацията на фронта в Украйна е станала „патова“ и има риск бойните действия да се превърнат в окопна война. Зеленски не се съгласи с това твърдение. Преди дни в кабинет, подготвян за генерала, беше открито подслушвателно устройство.

"Имам работни отношения със Залужний", отговори президентът, като уточни, че очаква от него "конкретни действия на бойното поле" и по-аргументиран план за допълнителна мобилизация. Според Зеленски военните трябва да помнят, че издръжката на един изтребител на фронта се плаща от данъците на шестима работещи украинци в тила.

Той отказа да обсъжда по-нататък отношенията със Залужний, като каза: „Защо трябва да помагаме на враговете, като говорим за това?“.

За помощта от САЩ

Въпреки позицията на Републиканската партия, че проектозаконът за още 61,4 млрд. долара за Украйна няма да бъде приет от Конгреса на САЩ до края на годината, Зеленски изрази увереност, че страната му ще получи помощ от САЩ и в бъдеще. Досегашната одобрена помощ изтича до края на годината.

Позовавайки се на очакваната доставка на национални усъвършенствани зенитно-ракетни системи (NASAMS), Зеленски каза, че е сигурен, че САЩ ще предоставят всичко обещано, защото Вашингтон разбира, че цялата финансова подкрепа е насочена към необходимостта Украйна да се противопостави на инвазията.

"Убеден съм, че САЩ няма да ни предадат и ще изпълнят изцяло това, за което се договорихме много скоро. Те знаят какви са последиците от отлагането на датите", каза президентът и допълни, че е намерил общ език с американския си колега Джо Байдън и сенаторите.

Републиканците блокираха помощта с настояване Демократическата партия на Байдън и Белият дом да се съгласят на мащабни имиграционни реформи заради проблемите на границата с Мексико.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г. Журналисти попитаха какво ще се случи с помощта за Украйна, ако Доналд Тръмп ги спечели. Зеленски отговори, че това ще повлияе значително на хода на войната.

Размяната на военнопленници

Зеленски каза, че преговорите за размяна на военнопленници с Русия продължават, но че процесът е усложнен, без да уточни защо: "Не мога да ви кажа какво усложнява процеса. Това няма да е много морално. Пътят ще се отвори, сега работим за голям брой наши момчета, за да ги върнат обратно".

Той добави, че отделно се работи с Швейцария, Норвегия и някои арабски страни за връщането на украинците от плен. В началото на декември украинският омбудсман Дмитрий Любинец каза, че Русия е блокирала размяната на военнопленници. По данни на Киев към 17 ноември 2023 г. е известно, че 4337 украинци се намират в руски плен. От тях - 3574 военни и 763 цивилни. За последен път размяната на военнопленници се е състояла през август, когато Украйна върна 22 военни.

Президентът похвали усилията на украинската армия, като каза, че е постигнала "голяма победа" в Черно море с успешни удари по руски военни кораби и осигуряване на морските търговски пътища. „Всеки може да оцени, че руският флот беше лишен от почти пълното си господство в украинското Черно море“, добави той.

1 млн. дрона

Украйна ще произведе догодина 1 милион дрона, като ще надмине сегашните производствени нива, съобщи Зеленски.

Дроновете играят ключова роля в сраженията с Русия и се използват масово както от Киев, така и от Москва. Откакто руските сили нахлуха в Украйна, производството на дронове в Украйна набра темпове, като десетки компании разработват и произвеждат различни модели дронове. Украински военни командири казват, че са нужни повече усилия в тази насока, отбелязва Ройтерс.

Зеленски призна, че са налице предизвикателства и че правителството му и военните работят по въпроса как да модернизират логистиката от съветско време и други процедури, за да гарантира бързо и лесно снабдяване с дронове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG