Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подслушвателно устройство е открито в кабинет на главнокомандващия армията на Украйна


Главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни
Главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни

„Техническо устройство“ за подслушване е намерено в кабинет, подготвян за главнокомандващия на Въоръжените служби на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни. Започнало е разследване, предаде Службата за сигурност на страната (СБУ), след като първо медиите съобщиха за устройството.

Новината идва на фона на продължаващата от месеци контраофанзива на Украйна, която не постига големи резултати. Ситуацията на фронта доведе до противоречия между Залужни и украинския президент Володимир Зеленски.

През ноември Залужни каза в интервю за The Economist, че ситуацията на фронта в Украйна е станала „патова“ и има риск бойните действия да се превърнат в окопна война. Зеленски не се съгласи с това твърдение.

Сега подслушвателно устройство е открито „в едно от потенциалните работни места“ на главнокомандващия. „Техниката беше намерена не директно в кабинета на Залужни, а в едно от помещенията, които биха могли да се използват за работа в бъдеще“, се казва в съобщението на СБУ.

По неофициална информация на „Украинская правда“ и РБК „Украйна“ подслушвателни устройства са били открити и у служители на Залужни. Те са били съставени от елементи от неизвестен тип.

По предварителни данни откритото устройство обаче не е работело. Не са открити средства за съхранение на информация или за дистанционно предаване на аудиозаписи. Подслушвателната техника е предадена за експертиза.

СБУ е образувала наказателно дело за „незаконно придобиване, продажба или използване на специални технически средства за получаване на информация“.

Въпреки несъгласията помежду им, и Зеленски, и Залужни казаха, че вярват в способността на украинските военни да започнат успешна офанзива през 2024 г., ако Украйна бъде снабдена с достатъчно оръжия и бойни самолети.

Според президента страната му все още не е постигнала желаните резултати на бойното поле поради липсата на оръжия.

Финансовата и военна помощ от 61 млрд. долара за Киев от САЩ обаче беше блокирана от републиканците, а унгарският премиер Виктор Орбан блокира и средствата, предвидени от ЕС - 50 млрд. евро.

По информация на „Файненшъл таймс“ държавите от Г-7 все по-често обсъждат варианти за конфискуване и използване на част от замразените на Запад руски средства за подпомагането на Украйна. Става дума за близо 300 млрд. долара, които принадлежат на Руската централна банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG