Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински депутат е задържан по подозрение в държавна измяна в полза на Русия


Украинският депутат Олександър Дубинский
Украинският депутат Олександър Дубинский

Депутатът в украинския парламент Олександър Дубинский е задържан за 2 месеца по подозрения в държавна измяна. Това съобщи Украинската служба за сигурност във вторник.

Новината идва на фона на продължаващата вече 20 месеца пълномащабна война на Русия срещу Украйна.

Според обвиненията Дубинский е участвал в престъпна дейност, контролирана от служители на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, и е извършвал информационно-подривна дейност срещу Украйна.

Украинската служба за сигурност съобщи още, че заподозреният е имал повиквателна Буратино, а основната задача на престъпната организация, в която е участвал, е била "да подкопава социалната и политическа ситуация в Украйна и да дискредитира държавата на международната арена“.

Самият Дубинский отрича обвиненията. Той обаче потвърди във видео в канала си в Телеграм, че е задържан под стража до 12 януари.

Той беше изключен от управляващата в Украйна партия „Слуга на народа“ на президента Володимир Зеленски през 2021 г. Това се случи, след като Дубинский беше включен в списък със санкции на САЩ заради предполагаема намеса в изборите, което той отрича. Той продължи да работи в парламента като независим депутат.

На 10 ноември Украинската служба за сигурност каза, че е приключила с разследването на действията на неназован депутат, заподозрян във фалшификация и предоставяне на невярна информация на властите за улесняване на пътуването в чужбина. Тогава украинските медии съобщиха, че разследваният депутат е Дубински.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG