Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гаранция за оцеляване". Без руски паспорт няма лекар за украинците под окупация


Руските окупационни власти принуждават украинците в завзетите територии да си изваждат руски паспорти и да се "отказват" от националните си документи за самоличност.
Руските окупационни власти принуждават украинците в завзетите територии да си изваждат руски паспорти и да се "отказват" от националните си документи за самоличност.

Натискът върху украинците в окупираните от Русия територии да вземат руски паспорт е все по-ожесточен. Методите за принуда включват отказ за медицинска грижа и лекарства. Примката се затяга и заради незаконни местни избори, които Русия планира за 10 септември. На въоръжение е и дезинформацията.

Отказ от лечение и лекарства. Заплахи с депортация, отнемане на имущество, затваряне на бизнес. Това е част от набора от инструменти, които руските окупационни власти използват, за да принуждават украинците в завладените от Русия региони на Украйна да вземат руски паспорти.

Натискът е все по-ожесточен с наближаването на 10 септември. Тогава Русия планира да проведе местни избори в четирите окупирани украински области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка, части от които миналия септември обяви за анексирани с незаконни референдуми.

Изборите ще съвпаднат с местен вот в региони в Русия - за общински съвети и областни губернатори.

Въпреки че в окупираните области в Източна и Южна Украйна все още се водят ожесточени боеве, директорката на руската Централна избирателна комисия Ела Памфилова каза, че министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност смятат, че е възможно в завзетите територии да се състоят избори.

Основен инструмент на прокремълските власти да налагат руско гражданство е да отказват безплатно лечение и медикаменти. Дори на деца. 16-годишната Илона Павлюк, избягала от руския бряг на Херсонска област това лято, разказа пред Current time, че докато още е била под окупация, е била настоятелно съветвана да си извади руски паспорт.

Господи, по-добре да си ги купя, отколкото да взема руски паспорт

"Казаха ми, че без руски паспорт няма да направят нищо за мен. Притеснявах се, че може би няма да ме пуснат и на гинеколог. Пуснаха ме, но ми казаха, че ако имаш руски паспорт, лекарствата са безплатни, ако имаш украински - всички плащат", каза момичето. - "Помислих си – Господи, по-добре да си ги купя, отколкото да взема руски паспорт".

В същото време украински медии съобщават, че в Южна Украйна окупационните администрации са информирали родителите, че ако нямат руски паспорти, децата им няма да бъдат допуснати до обучение.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че потърпевши са и украинците в териториите около разрушената Каховска ВЕЦ.

"В населените места от временно окупираната част на Херсонска област руските окупатори продължават да използват последствията от извършеното от тях престъпление за свои цели. По-специално, те разрешават евакуация от наводнените населени места само на хора с руски паспорти", се казва в официалното изявление.

Заплахите са придружени с дезинформация - как приемането на руски паспорт значи автоматичен отказ от украинско гражданство и как, веднъж случило се, това ще значи репресии срещу украинците от страна на украинските власти - защото са "предатели".

"Руският паспорт е гаранция за оцеляване"

Съветникът на избрания законно кмет на Мариупол преди окупацията Петро Андрюшченко потвърди пред Current time, че напоследък видимо се засилва тенденцията украинците да бъдат принуждавани да взимат руски паспорт.

"За около месец и половина ситуацията откровено се влоши", каза той. На въпрос на какво се дължи това, Андрюшченко отговори:

"Просто е: избори. На територията на окупираната Донецка област, както и във всички окупирани територии, изборите се провеждат не едновременно тези в Русия, а са предсрочни. Те трябва да осигурят на хората поне някаква илюзия, за да могат по-късно да кажат, че там са проведени избори".

Той припомни, че през пролетта руският президент Владимир Путин разпореди задължителни медицински прегледи за жителите на "новоприсъединените територии", по-специално в Мариупол.

"За да се подложиш на тези задължителни изследвания, трябва да имаш руски паспорт. Без медицинския преглед не приемат в болници, не се получава медицинска помощ", добави Андрюшченко.

По думите му "това е тъжна ситуация". Проблемът засяга и инсулинозависимите хора, ХИВ-позитивните, хората с туберкулоза и хепатит, добави Андрюшченко. Те са в риск да не получават медицинска грижа и нужните им медикаменти.

На въпрос какво ще посъветва хората, които се оплакват, че често ги спират по улиците, искат им руски паспорти и ги заплашват с репресии, но те се страхуват, че след освобождението ще ги нарекат колаборационисти и ще бъдат съдени, Андрюшченко отговори, че недвусмислено ги съветва да вземат паспорт. По думите му сега в Мариупол "руският паспорт е гаранция за оцеляване".

И после казват: "След това не си гражданин на Украйна

Когато се кандидатства за руски паспорт, според руските закони, едновременно с това доброволно се подава заявление за отказ от украинско гражданство. Почти всички украинци са принудени да направят това пред камера.

"И после казват: "След това не си гражданин на Украйна, няма как да отидеш там, в най-добрия случай ще те пратят в затвора за 15 години, после в "Азов"... - цял набор от такива "плашила", допълва Андрюшченко.

Той обаче успокоява, че това са "глупости" и че украинците не трябва да се притесняват да подпишат, защото "никаква Руска федерация няма право да лиши украинците от украинското им гражданство".

Украйна не признава принудителното руско гражданство

Владимир Адонин, адвокат от кантората "Иляшев и партньори", коментира пред украинския сайт Delo.ua , че съгласно член 4 от Конституцията в Украйна има едно гражданство. То изключва възможността за съществуване на гражданство на административно-териториални единици на страната. Например, не може да има гражданство на Донецка област.

Доброволното придобиване на гражданство на друга държава е основание за загуба на украинско гражданство. Но тъй като упълномощените лица на Руската федерация провеждат насилствена политика със заплахи за репресии в случай на отказ от руския паспорт - приемането му няма да се смята за доброволно и следователно не е възможно украинският паспорт да бъде отнет на гражданин, приел принудително руския документ за самоличност, увери юристът.

Адонин отбеляза, че дори в случай на загуба на украинско гражданство, има възможност за неговото възстановяване.

По думите на адвоката целите на държавната политика за гарантиране на суверенитета на Украйна във временно окупираните територии са да се осигури защита на правата, свободите и законните интереси на лицата в тях.

Следователно принудителното автоматично придобиване на руско гражданство не се признава от Украйна и не е основание за загуба на украинско гражданство.

Така тези хора ще продължат да бъдат гражданин на Украйна и да се ползват от всички налични права (получаване на пенсии, здравно осигуряване и други социални гаранции), каза още адвокатът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG