Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна и Русия твърдят, че и двете са свалили дронове на противниковата страна


Украински войник управлява дрон над руски позиции в Донецка област. Архивна снимка.
Украински войник управлява дрон над руски позиции в Донецка област. Архивна снимка.

През изминалата нощ руските сили са нанесли нови удари с безпилотни самолети и управляеми ракети над Украйна, съобщиха властите в Киев в петък сутринта. Украйна е свалила всички дронове.

В същото време Русия съобщи за 16 свалени украински дрона над незаконно окупирания от Москва полуостров Крим и южната Волгоградска област.

Новината идва на фона на продължителни руски атаки с дронове над Украйна и офанзива в района на Авдиивка в източната част на страната. Същевременно Украйна подобрява възможностите си за атака към Крим.

Според информацията на украинската противовъздушна отбрана от нападението в четвъртък срещу петък, Русия е използвала три дрона, произведени в Иран, и две управляеми ракети.

Украйна не съобщи подробности за районите, които са станали обект на атаката.

В Хмелницката област в Западна Украйна заместник областният управител каза, че противовъздушната отбрана е открила огън срещу приближаващи дронове. По думите му няма предварителни данни за жертви или нанесени щети.

В петък руското военно министерство също съобщи, че през нощта противовъздушната отбрана на Москва е свалила 16 дрона от Украйна. 13 от тях са били над Крим, а три - над територията на Волгоградска област по данни на министерството.

Москва не предостави повече подробности, а твърдението ѝ не може да се провери по независим път.

На 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабна инвазия срещу Украйна и така предизвика най-смъртоносния конфликт в Европа след края на Втората световна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG