Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че е изтласкала "от 3 до 8 км" руските сили от източния бряг на Днепър


Украински войник в лодка на река Днепър на фронтовата линия край Херсон, Украйна.
Украински войник в лодка на река Днепър на фронтовата линия край Херсон, Украйна.

Украинските военни казаха, че са изтласкали руските сили на около "3 до 8 км" от източния (десен) бряг на река Днепър.

Новината идва на фона на съобщението, че украинските войски са успели дa се установят на левия бряг на Днепър и да подсигурят няколко плацдарма за бъдещи атаки.

"Противникът все още продължава да води артилерийски огън по десния бряг. Имаме много работа за вършене", каза в неделя по държавната телевизия военната говорителка Наталия Хуменюк.

По думите ѝ "няколко десетки хиляди" руски войници оказват съпротива на украинското настъпление.

Украинските сили на няколко пъти се опитаха да задържат позиции от контролираната от Русия страна на реката, като по-рано този месец отбелязаха известни успехи.

Украинският анализатор в областта на отбраната и офицер от запаса Роман Свитан каза пред рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа "Настоящее время", че украинските сили са установили позиции на три или четири места на източния бряг.

"Засега това не са мащабни сили, това са разузнавателни, предимно малки разузнавателни роти, до 100 души", каза Свитан.

Той добави, че броят им може да е достигнал един батальон или повече, но "това са само т.нар. рейдови атаки, които се провеждат на ротационен принцип".

Преди дни руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости публикуваха съобщение, което после изтриха. В него се съобщаваше за "тактическо изтегляне на по-изгодни позиции" на руските войски на Днепър. От руското министерство на отбраната, на което първоначални се позоваха агенциите, нарекоха съобщението провокация.

В началото на юни 2023 г. украинските войски започнаха контраофанзива за изтласкване на нахлулите през февруари 2022 г. руски войски на територията ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG