Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масирани атаки с дронове. Украйна твърди, че е отблъснала руски нападения на източния фронт


Украински пожарникари гасят пожар, възникнал след руска атака над Херсон по-рано този месец.
Украински пожарникари гасят пожар, възникнал след руска атака над Херсон по-рано този месец.

Украйна съобщи в четвъртък за масирани руски атаки с дронове през нощта и интензивен обстрел на Херсон. Един човек е загинал вследствие на руското нападение в южния украински град.

Информацията от въоръжените сили на Украйна идва на фона на продължаващата украинска контраофанзива.

Според данните, съобщени от Генералния щаб на Украйна рано в четвъртък, през нощта руските войски са атакували украинските територии с общо 44 дрона Шахед-136/131, пуснати от Приморско-Ахтарския район в Русия и от окупирания Крим. Мнозинството от тях - 34, са били унищожени.

В същото време Олександър Прокудин, ръководител на Херсонската областна военна администрация, съобщи, че късно в сряда вечерта Русия е обстреля Херсон. Един цивилен жител е бил убит при обстрела на прага на дома си, а друг е бил ранен, каза Прокудин.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обърна специално внимание на руските атаки в Херсонска област.

"Тези дни Русия обстрелва с особена жестокост Херсон, Берислав и села в oбласттa. Артилерия, управляеми бомби, насочени към къщи, ферми, магазини и инфраструктура. Това е умишлен терор на окупатора", каза Зеленски.

Украинската армия съобщи още, че нейни части са отблъснали по-рано в сряда опити на руските сили да си върнат загубени позиции на източния фронт.

"В Бахмутското направление нашите защитници успешно отразиха вражески атаки в районите на селата Григоривка, Клищиевка и Андриевка в Донецка област", се казва в сводката на украинските сили.

Освен това оттам казаха и че руските войски са се опитали да си възстановят загубена позиция в района на Роботине в Запорожка област.

Това се случва, след като в края на август украинската армия влезе в стратегическото югоизточно село. То се намира на около 10 км южно от фронтовия град Орихив в Запорожка област, на първата отбранителна линия на руските войски в посока към Токмак - окупиран от Русия пътен и железопътен център, и по-нататък към Мелитопол. Сраженията в покрайнините на селото продължават от началото на украинската конраофанзива през юни.

Американският Институт за изследване на войната определи украинските атаки срещу Роботине като "тактически значими". Според мозъчния тръст напредването в района може да позволи на украинските сили да започнат да действат отвъд района с най-много руски минни полета, които забавиха контраофанзивата.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG