Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна


Министърът на отбраната Атанас Запрянов.
Министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи в петък, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна.

Той говори пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги в алианса.

Новината идва на фона на продължаващата вече трета година непредизвикана инвазия на Русия в Украйна, в рамките на която Русия окупира части от четири украински области. България предостави на няколко пъти военна помощ за Киев с решения на Народното събрание. Срещу нея се противопоставят няколко политически сили, както и президентът Румен Радев.

"В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили (...) За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси", каза той.

България има решения на две правителства и на Народното събрание за изпращане на военна помощ на Украйна. През април парламентът одобри и финансова помощ за Украйна в размер на 60 хиляди евро в рамките на 4-годишна програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По-рано през годината София предостави и военна техника на Киев.

Президентът Радев и партиите "Възраждане" и БСП се обявяват против изпращането на военна помощ и разпространяват невярното твърдение, че това е начин за въвличане на България във войната.

В петък руският президент Владимир Путин каза, че би прекратил войната окончателно, ако Украйна се откаже изцяло от окупираните до момента територии, включително и незаконно анексирания полуостров Крим, както и ако се откаже от бъдещо членство в НАТО.

Думите му дойдоха ден преди началото на мирната конференция в Швейцария, на която се очаква Украйна и Запада да излязат с общи условия, при които Киев може да преговаря за мир с Москва.

Според Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България от 2021 г. "голяма част от въоръжението и бойната техника са морално и физически остарели, с изтекъл или изтичащ ресурс на експлоатация".

Почти цялото въоръжение на България е съветско и е произведено преди 1990 г. Според доклада това прави страната зависима от Русия за ремонт и поддръжка на военна техника, което от своя страна е проблем за националната сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG