Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на отбраната ще търси пари от съюзническа държава, за да изпрати БТР-и за Украйна


Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше изслушан в ресорната парламентарна комисия, 17 януари 2024 г.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше изслушан в ресорната парламентарна комисия, 17 януари 2024 г.

Министерството на отбраната се надява съюзническа държава от формата "Рамщайн" да даде пари за превозването на български бронетранспортьори (БТР) към Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия в сряда.

Става дума за 100 бронетранспортьора с отпаднала необходимост за армията, които България ще дари на Украйна. Парламентът ратифицира споразумението с Украйна в края на ноември миналата година, президентът Румен Радев му наложи вето, което впоследствие парламентът отхвърли и прие новата военна помощ за Украйна.

Контактната група за отбрана на Украйна е известна като формат "Рамщайн", защото се събира за първи път в едноименната база на САЩ в Германия малко след началото на войната на Русия срещу Украйна 2022 г. В групата участват 54 държави, 31 от тях са членки на НАТО. Те подкрепят отбраната на Украйна, като изпращат военно оборудване в отговор на руската инвазия.

"Сумата за транспортирането на бетеерите би била поносима, но пробваме във формат "Рамщайн". Ако е необходимо ще се обърнем и към вас, каза Тагарев на депутатите по време на изслушването си в сряда.

В момента това чакаме, да видим кой ще вдигне ръка, добави Тагарев. Той отказа да уточни необходимата сума, но по закон парламентът трябва да одобрява всяка военна сделка за над 100 млн. лв., докато тези до 50 млн. лв. изискват одобрение само от Министерския съвет.

Тагарев определи транспортирането на техниката, като "много сериозна логистична операция".

"Доставката на машините би отнела около два месеца от момента, в който Министерството на отбраната получи финансиране", каза генерал Михаил Попов, който е заместник-началник на отбраната:

Преди дни президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на лидерите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски за помощта.

България осигурява голямо количество муниции на украинската съпротива. Напоследък Украйна се оплаква от недостиг на оръжия, за да успее да спре руската инвазия. Русия нападна Украйна преди близо две години и оттогава Киев се защитава с помощта на западните съюзници.

В момента помощта на Съединените щати за Украйна е спряна от републиканците в Конгреса, а помощта на Европейския съюз се блокира от премиера на Унгария Виктор Орбан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG