Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Надмощие във въздуха". Зеленски поиска обединение на Запада за Украйна


Володимир Зеленски по време на срещата на Световния икономически форум в Давос
Володимир Зеленски по време на срещата на Световния икономически форум в Давос

Обединение на Запада за подкрепа за Киев и помощ, която да доведе до надмощие във въздуха на украинските сили над руските. Това поиска президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на свое обръщение по време на Световния икономически форум в Давос във вторник.

Новината идва на фона на масирани руски атаки с ракети и дронове в последните няколко седмици. В същото време украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили самолет за далечно радиолокационно проследяване и контрол А-50 и военнотранспортен самолет Ил-22М на Русия.

В началото на 2024 г. Зеленски каза, че целите на Киев до края на годината са свързани с промяна на съотношението на силите във въздуха, както и с офанзива към полуостров Крим.

„Трябва да постигнем надмощие във въздуха. Така, както си спечелихме надмощие в Черно море, можем да го направим. Това ще позволи и прогрес по земя“, каза Зеленски в Давос.

Украинският президент говори за нуждата на страната му да подобри противовъздушната си защита по време на разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Зеленски каза още, че страната е започнала работа по законодателни промени, които са част от пътя на Киев за приемането му в ЕС. Той говори след срещата си с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя от своя страна също призова за продължаване на снабдяването на Украйна с оръжие с ясен график на доставките и през 2024 г.

Русия нападна Украйна през февруари 2022 г. и окупира територии в Южна и Източна Украйна. Киев успя да освободи повече от половината от тях, а през втората половина на 2023 г. започна и офанзива срещу Русия. Тя обаче се оказа неефективна, а една от изтъкнатите причини беше доминацията на руската армия във въздуха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG