Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За нас това е военен обект". Зеленски планира успешна операция в Крим


Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещение в град Авдиивка, който се намира недалеч от окупирания Донецк, 29 декември 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещение в град Авдиивка, който се намира недалеч от окупирания Донецк, 29 декември 2023 г.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли тезата, че Русия печели почти двегодишната война в Украйна. В интервю за британския "Икономист" той каза, че успешна операция в окупирания Крим ще е „пример за света“.

Интервюто идва на фона на предупреждението на президента на Русия Владимир Путин, че украинските ракетни удари над руския град Белгород са „терористичен акт“, който няма да остане ненаказан.

Москва твърди, че в следствие на украински удар срещу руска територия са загинали над 20 души.

"Зеленски е ядосан - не заради успехите на враговете си (той не вижда такива), нито дори заради липсата на напредък на собствената му армия на бойното поле. Вместо това президентът на Украйна е раздразнен от колебанията на някои от съюзниците си, както и от отдръпването на някои от сънародниците му," пише "Икономист".

В интервюто Зеленски уточнява, че изтичане на информация преди контранастъплението миналото лято е помогнало на Русия да подготви отбраната си. Заради това командването отказва да издаде повече за военните планове на Украйна. Според него обаче представата, че Русия печели войната е само "усещане" и Москва понася тежки загуби.

По думите му Украйна вече постига "невероятни победи" на стратегически важния полуостров Крим, незаконно анексиран от Русия още през 2014 г., унищожавайки „значителен брой“ кораби от Черноморския флот.

"Загубата на военноморски бази, които Русия държеше през последните 240 години, би било много конфузно за Путин", казва още президентът на Украйна.

Той добавя, че скоростта на всеки успех ще зависи от военната помощ, която Киев получава от западните партньори. Според него произведената в Германия крилата стелт ракета с голям обсег „Таурус“ може да позволи на Украйна да унищожи струващия 4 милиарда долара Керченски мост, като на практика изолира Кримския полуостров от Русия.

„Русия трябва да знае, че за нас това е военен обект“, казва още Зеленски и допълва, че успешна операция там ще има голям ефект вътре в Русия, както и че полуостровът ще стане "център на тежестта на войната".

Той каза още, че няма реални признаци Русия да се интересува от мир и всяка индикация, че Москва иска да преговаря, означава, че Русия изчерпва своите оръжия и войници.

"Виждам само стъпките на една терористична страна", допълва украинският президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG