Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обеща нови удари срещу Украйна заради атаката над руския град Белгород


Президентът на Русия Владимир Путин на посещение във военна болница в Москва, 1 януари 2024 г.
Президентът на Русия Владимир Путин на посещение във военна болница в Москва, 1 януари 2024 г.

Президентът на Русия Владимир Путин каза в понеделник, че украинските ракетни удари над руския град Белгород са „терористичен акт“, който няма да остане ненаказан, предаде Ройтерс. С това Путин на практика обеща нови удари срещу Украйна.

Изказването на руския президент идва два дни след като удари с дронове бяха нанесени над Белгород. При атаката загинаха повече от 20 души по данни на руските власти. С това нападение Киев отговори на масирания удар от страна на Москва от миналата седмица, при който Русия атакува с ракети цяла Украйна.

След ответната атака срещу Белгород Украйна понесе още руски удари. В понеделник украинските военновъздушни сили съобщиха, че в новогодишната нощ Русия е нападнала страната с „рекорден брой“ дронове.

В разговор с военнослужещи в първия ден от новата година Путин обеща ударите срещу „чувствителни“ военни цели на Украйна да продължат.

По време на срещата си във военна болница в Москва Путин заяви, че според него ходът на войната в Украйна се изменя в полза на Русия и конфликтът може да приключи, но само при условията на Кремъл.

Изявата на Путин идва и ден след посрещането на новата 2024 година. В традиционното си новогодишно обръщение президентът почти не спомена войната в Украйна, но все пак нарече руските военнослужещи „герои“.

Миналогодишната му новогодишна реч пък беше посветена почти изцяло на войната. Тогава Путин поздрави участниците в „специалната военна операция“, както Кремъл нарича нахлуването си в Украйна, и заяви, че те се „борят за своята родина, за истината и справедливостта“.

През нощта и сутринта на 29 декември Русия нанесе една от най-масираните си атаки от началото на войната насам над Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други украински градове. Според данни на украинските военни много от тези удари са били насочени срещу цивилна инфраструктура.

Русия започна пълномащабното си непредизвикано нахлуване в съседна Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава двете страни водят война, която Кремъл нарича „специална военна операция“.

И Русия, и Украйна отричат да нападат цивилни цели в рамките на военните действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG