Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев настоя да получи телата на украинските пленници, които според Москва загинаха при свалянето на руски самолет


Мястото на катастрофата на падналия руски самолет, който според Москва е превозвал украински военнопленници за размяна. Кадърът е от видео, разпространено от руските власти на 25 януари 2024 г.
Мястото на катастрофата на падналия руски самолет, който според Москва е превозвал украински военнопленници за размяна. Кадърът е от видео, разпространено от руските власти на 25 януари 2024 г.

Киев е отправил многократни призиви към Москва за връщане на телата на украинските военнопленници, които според руските власти са загинали при катастрофа на самолет. За това съобщи Радио Свобода, като цитира представител на украинското Министерство на отбраната. По неговите думи руската страна не отговаря на тези молби.

Новината идва, след като миналата сряда Русия съобщи, че неин самолет Ил-76 се е разбил в Белгородска област. Според Москва на борда на самолета е имало 65 украински военнопленици, транспортирани за размяна с руски граждани. Всички пътници са загинали.

Инцидентът повдигна много въпроси, които нямат категоричен отговор. Русия обвини Украйна, че е свалила самолета и е убила собствените си бойци със „западно оръжие“.

Украински експерти обаче се усъмниха дали на борда изобщо е имало пленници за размяна. В деня на инцидента е била планирана такава размяна, но според Киев Москва не е изпратила необходимото предупреждение, че ще превозва пленници със самолет.

Затова украинските власти обвиниха Русия, че разпространява информацията, за да отслаби международната подкрепа за Украйна в борбата ѝ с руската инвазия.

Сега Киев настоява за безпристрастно международно разследване на обстоятелствата около падналия самолет. Украйна иска то да открие какво всъщност е имало в самолета - колко души е превозвал той и имало ли е боеприпаси на борда.

Първоначалните твърдения на украински медии за инцидента бяха, че падналият самолет е превозвал ракети за въоръжените сили на Русия.

Говорителят на украинското разузнаване Андрей Юсов потвърди в петък, че при размяна на военнопленници тази сряда са върнати всички украинци, които Русия е трябвало да изпрати миналата седмица. Изключение правят 65-те души, обявени от Москва за загинали в катастрофата.

Украинските власти поддържат тезата, че тези хора още се намират в руски плен.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза в петък, че Русия не е получавала молба от Украйна за връщане на телата на военнопленниците. Според Москва са идентифицирани всички загинали на борда на падналия Ил-76.

Освен украинските бойци, в самолета е имало шестима души екипаж и трима руски военни, които са придружавали военнопленниците. Още миналата седмица украински журналисти успяха да потвърдят смъртта на трима души от екипажа.

Русия и Украйна си размениха още обвинения за падналия самолет по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН миналия четвъртък.

След катастрофата на самолета Службата за сигурност на Украйна започна наказателно разследване за „нарушаване на законите и обичаите на войната“.

"Не е възможно". Какви съмнения има около свалянето на руския военен самолет
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG