Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че напредва на юг, докато силите на изток задържат руското нападение


Украински войник стреля с противотанков гранатомет на фронтовата линия близо до град Бахмут в Донецка област, 13 юли, 2023 г.
Украински войник стреля с противотанков гранатомет на фронтовата линия близо до град Бахмут в Донецка област, 13 юли, 2023 г.

Украинската армия казва, че нейните войски напредват в южната Запорожка област и възпират настъплението на руската армия към Харковска и Донецка област на изток.

Генералният щаб на въоръжените сили съобщи във вечерната си сводка, че противникът е нанесъл 43 въздушни удара и 17 атаки с реактивни залпови системи. В сводката се казва, че руската армия продължава да съсредоточава основните си усилия в районите около Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиевка и Мариинка, където продължават тежки боеве. През денонощието е имало около 20 бойни сблъсъка.

Във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски като каза че руските сили на юг и изток разполагат с всички възможни ресурси, за да спрат украинските войници да напредват.

"Всички трябва да разберем много ясно, възможно най-ясно, че руските сили в нашите южни и източни земи правят всичко възможно, за да спрат нашите войници", каза Зеленски, след като председателства среща с висши командири.

"И на всеки хиляда метра напред, всеки успех на всяка бойна бригада заслужава нашата благодарност", добави той.

Няколко украински региона обявиха въздушна тревога по-рано на 14 юли, тъй като Русия изстреля нов кръг от ирански дронове, причинявайки щети и ранени, казаха регионални служители.

Шест дрона са били свалени от украинската противовъздушна отбрана над индустриалния град Кривий Рог в южната област на Днепропетровск, съобщи областният управител Сергий Лисак в Телеграм.

"Въпреки това, не беше възможно да се унищожат всички безпилотни самолети и комунална компания беше повредена в Кривий Рог", написа Лисак, като добави, че местна транспортна компания и няколко сгради също са били повредени, унищожено е и докато специално промишлено оборудване. 56-годишен мъж е с леки наранявания.

Ръководителят на Съвета за отбрана на Кривий Рог Александър Вилкул каза в Телеграм, че въпреки щетите комуналните услуги в града работят.

Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила 16 от 17-те ирански дрона, използвани от Русия при атаката.

Четвъртият пореден ден на удари с руски дронове дойде ден след като най-малко двама души бяха убити, няколко бяха ранени и бяха нанесени материални щети в Киев и други украински региони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG