Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен ще търси втори мандат начело на Европейската комисия


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще търси втори мандат начело на институцията. Това стана ясно от нейни думи по време на заседание на германската християндемократическа партия (ХДС).

Новината идва четири месеца преди провеждането на европейските избори в началото на юни. Фон дер Лайен стана първата жена начело на ЕК през 2019 г., след като преди това заемаше поста на военен министър в правителството на бившият канцлер Ангела Меркел.

На заседанието си в понеделник ХДС номинира Фон дер Лайен за свой кандидат за най-важния пост в ЕС. ХДС е част от Европейската народна партия (ЕНП), която се очаква да издигне своя кандидат за поста през март на конгрес в Букурещ.

„Вземам много съзнателно и добре обмислено решение. Бих искала да се кандидатирам за втори мандат и съм много благодарна на ХДС, че днес ме номинира за водещ кандидат на ЕНП“, каза фон дер Лайен.

Настоящата председателка на ЕК е част от ХДС от 1990 г. Тя е част от първия кабинет на Ангела Меркел през 2005 г., като тогава заема поста на министър на семейството, жените и младежта. Била е министър на труда и социалната политика, както и военен министър на Германия.

По време на мандата ѝ Великобритания напусна ЕС, беше подписан Европейският зелен пакт, случи се пандемията от COVID-19, а впоследствие ЕС прие инструмента NextGeneration EU, свързан с преодоляването на последиците от пандемията и прехода към по-голяма устойчивост на икономиките от пакта. Фон дер Лайен е начело на ЕК от началото на войната на Русия срещу Украйна, след чието начало ЕС прие редица санкции срещу руската икономика и подпомогна Киев с десетки милиарди евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG