Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Драконови инструменти". САЩ критикуват Унгария за закон, който дава прекалени правомощия на управляващите


Унгарският премиер Виктор Орбан говори пред депутатите през ноември тази година.
Унгарският премиер Виктор Орбан говори пред депутатите през ноември тази година.

Унгарският закон за „защита на националния суверенитет“ дава възможности на правителството да сплашва и наказва опозицията и затова предизвиква загриженост в Държавния департамент на САЩ. Това съобщи говорителят Матю Милър в изявление в сряда.

Промените в закона бяха приети от унгарския парламент преди седмица, след като предизвикаха критики и от страна на Европейския съюз.

Те дават на правителството „драконовски инструменти, които могат да бъдат използвани за сплашване и наказване на онези с възгледи, които не се споделят от управляващата партия“, каза още Милър.

Управляващата партия Фидес казва, че законът ще защитава срещу неоправдана политическа намеса от чужди лица или групи.

Законът е „несъвместим с нашите споделени ценности за демокрация, лична свобода и върховенство на закона“, допълни Милър.

Същите законодателни промени бяха остро критикувани и от Европейския съюз, преди да бъдат приети. Напрежението между Унгария и Брюксел се покачи и когато стана ясно, че ЕС ще продължи да блокира изплащането на Унгария на останалите средства от фондовете за възстановяване на страната след пандемията от COVID-19.

Причината е, че те са обвързани с върховенството на закона в страната и Унгария трябва да напредне по въпроси като съдебната реформа, борбата с корупцията и управлението на системите за одит и контрол, за да ги получи.

ЕС за първи път обвърза прилагането на върховенството на закона в страните членки с европейските фондове през 2020 г., а Унгария се превърна в първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби финансирането си.

Унгарският премиер Виктор Орбан управлява страната от повече от 10 години. Той поддържа близки отношения с Русия дори и след началото на войната ѝ в Украйна.

За над 10 години управление Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта. През 2018 г. разследване на Ройтерс установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към свои роднини и приятели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG