Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Ивицата Газа започна да пристига хуманитарна помощ


Сателитна снимка от 16 май, предоставена от американското централно командване (CENTCOM). Тя показва установяването на плаващ кей до бреговете на Ивицата Газа, по който ден по-късно започна да се доставя хуманитарна помощ.
Сателитна снимка от 16 май, предоставена от американското централно командване (CENTCOM). Тя показва установяването на плаващ кей до бреговете на Ивицата Газа, по който ден по-късно започна да се доставя хуманитарна помощ.

Ивицата Газа за първи път получава помощ по временния плаващ кей, изграден от САЩ, предаде Ройтерс. Хуманитарната помощ започна да пристига в петък.

Новината идва, след като Израел от месеци ограничава достъпа на помощи до Газа. В Ивицата има недостиг на храна, вода и лекарства от първа необходимост. Много хора са без подслон.

Плаващият кей на САЩ беше сглобен в израелското пристанище Ашдод и доставен в четвъртък до Газа, която не разполага със собствено пристанище. Това беше извършено от американски и израелски военни. Американците не са влизали в територията на Газа в рамките на процеса по доставяне, съобщи Пентагонът.

Начинът, по който е доставена тази помощ, не може да замести по-големия обем на храни и лекарства, които могат да пристигнат по суша, съобщи Вашингтон. ООН смята, че жителите на Газа се нуждаят от храна и лекарства в обем на 500 камиона дневно. Но през април, месецът с най-много доставки по суша, в Ивицата Газа са влизали средно по 189 камиона на ден.

Въпреки това помощите, пристигащи от петък по плаващия кей, ще подобрят хуманитарната ситуация в Ивицата Газа.

Стоките, доставяни от САЩ в момента, са на стойност около 320 млн. долара. В операцията участват 1000 американски военни, които не влизат на територията на Газа.

Преди 7 месеца Израел започна настъпление срещу обекти на Хамас в Ивицата Газа. Оттогава в Газа са загинали над 34 000 души по данни на местните власти. Атаката на Израел започна в отговор на нападение от 7 октомври, в хода на което бойци на Хамас прекосиха границата с Израел и убиха над 1200 души на негова територия, а други взеха за заложници.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG