Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са спрели доставка на оръжия за Израел заради офанзивата в Рафах, съобщи американски служител


Последствия от израелски удар в източната част на град Рафах, Ивицата Газа. 7 май 2024 г.
Последствия от израелски удар в източната част на град Рафах, Ивицата Газа. 7 май 2024 г.

САЩ са спрели доставка на оръжия за Израел в знак на несъгласие с плановете на израелските военни да нахлуят в град Рафах в Ивицата Газа. Това съобщи във вторник високопоставен американски служител, цитиран от Ройтерс и Би Би Си.

Новината идва, след като във вторник израелските сили завзеха главния граничен пункт между Ивицата Газа и Египет в Рафах. Така те прекъснаха жизненоважен маршрут за доставка на хуманитарна помощ в Ивицата. Вашингтон публично оказва натиск върху Израел да отложи офанзивата си в граничния град.

Решението за отлагане на изпращането на оръжия за Тел Авив обаче е взето, преди Израел да превземе пункта в Рафах. По думите на американския служител доставката е била спряна миналата седмица. Тя е включвала общо около 3500 бомби с различен капацитет.

„Започнахме внимателно да разглеждаме предложените трансфери на конкретни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат използвани в Рафах“, каза служителят, цитиран от Ройтерс. Това преразглеждане на доставките за Израел е започнало през април.

„Особено внимание отделяме на крайната употреба на 2000-килограмовите бомби и на въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто населени градски зон“, добави неназованият служител.

Мерките се взимат, защото израелската държава не е „отговорила напълно“ на загрижеността на САЩ относно хуманитарните нужди на цивилното население в Рафах, каза още служителят, цитиран от Би Би Си.

За момента няма коментар от страна на Израел по темата.

Защо Израел напада Рафах

Град Рафах се намира на границата между Ивицата Газа и Египет. След началото на пълномащабната израелска офанзива в Газа през октомври миналата година това е единственото място, през което хората в Ивицата могат да я напуснат, а камиони с хуманитарна помощ да влизат на територията ѝ.

Стотици хиляди палестинци от други части на Ивицата Газа намериха убещиже в Рафах през изминалите месеци. Сега израелските бомбардировки са особено интензивни именно в този район.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху твърди, че страната не може да постигне целта си за „пълна победа“ и унищожаване на военния потенциал на групировката Хамас, без да влезе в Рафах.

Хамас е ислямистка паравоенна групировка, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Сегашната война в Близкия изток се води между Израел и Хамас, а Тел Авив си поставя за цел пълното унищожаване на групировката.

През февруари тази година Израел представи план за офанзива в Рафах. САЩ призоваха израелските власти да не започват такава офанзива без „надежден“ план за евакуация на цивилното население.

В понеделник израелските военни наредиха на палестинците да започнат да се евакуират от източните части на Рафах, а във вторник превзеха граничния пункт в града.

В същото време между Израел и Хамас текат прегорови чрез посредници за прекратяване на огъня в Ивицата. Временно примирие във войната ще включва освобождаване на израелски заложници, отвлечени от Хамас, както и на палестинци, държани в израелски затвори.

В понеделник Хамас каза, че е приела споразумение за спиране на огъня. Във вторник Нетаняху каза, че предложението е „далеч от основните изисквания“ на страната му, но Тел Авив ще продължи преговорите.

Каква е позицията на САЩ

Израел е най-близкият съюзник на САЩ в Близкия изток. Въпреки това Вашингтон настоява Тел Авив да отложи офанзивата си в Рафах и да предпази цивилното население.

„Ние водим диалог с Израел за това как ще посрещнат хуманитарните нужди на цивилното население в Рафах и как да действат срещу Хамас там по различен начин, отколкото на други места в Газа“, каза служител на администрацията на Белия дом, цитиран от Би Би Си.

Същевременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че ангажиментът на Вашингтон към сигурността на Тел Авив остава „железен“.

По-рано през седмицата Пентагонът (американското министерство на отбраната) заяви, че не е имало политическо решение за отказ от снабдяване на Израел с оръжия.

Преди няколко седмици САЩ окончателно одобриха нов пакет с военна помощ за няколко държави - Украйна, Израел и Тайван.

За подкрепа на Израел бяха отделени 26,38 млрд. долара, включително над 9 млрд. долара за хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

Конфликтът между Израел и Хамас в региона започна на 7 октомври 2023 г. с нападение на Хамас срещу Израел, при което бяха убити около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от групировката.

В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа. По данни на местните власти, контролирани от Хамас, до момента офанзивата е причинила смъртта на близо 35 хил. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG