Връзки за достъпност

Извънредни новини

Морски коридори и пристанище за помощи. Какви са новите планове на Запада за Газа


Разселени палестински деца се събират, за да получат храна в държавно училище в Рафах в южната част на Ивицата Газа
Разселени палестински деца се събират, за да получат храна в държавно училище в Рафах в южната част на Ивицата Газа

Морският коридор за доставка на помощ за Ивицата Газа от Кипър може да започне работа още тази седмица. Това каза председателка на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Би Би Си.

Новината идва, след като в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ ще създадат временно пристанище в Газа, с което да увеличат доставките на хуманитарна помощ. Преди няколко дни ООН съобщи, че една четвърт от населението на Газа гладува.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че в петък кораб с хуманитарна помощ ще отплава за Газа. Той ще направи пилотно пътуване за тестване на морския коридор.

Идеята за създаването му е подкрепена от Европейската комисия (ЕК), Кипър, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и САЩ.

"Хуманитарната ситуация в Газа е тежка, като невинни палестински семейства и деца отчаяно се нуждаят от стоки от първа необходимост", пишат страните в общо изявление.

В петък Фон дер Лайен каза, че морският коридор ще позволи доставката на големи количества допълнителна помощ.

Как ще работи коридорът

Председателката на ЕК съобщи, че пилотната пратка с помощи ще бъде осъществена в координация с Обединените арабски емирства и неправителствената организация World Central Kitchen.

Според изявлението от петък Кипър има водеща роля в инициативата. Островът се намира на около 370 км северозападно от Газа и е най-близката до региона държава членка на Европейския съюз. В продължение на месеци страната води кампания за създаването на еднопосочен морски коридор, по който да се пренасят помощи директно до Газа.

Предвижда се скоро Кипър да започне разговори за увеличаване на ефективността на морския коридор, както и за добавяне на сухопътни и въздушни маршрути за хуманитарна помощ, включително от Египет и Йордания.

"Ще продължим да работим с Израел за разширяване на доставките по суша, като настояваме страната да отвори повече маршрути и допълнителни пунктове, за да стигне повече помощ до повече хора", казват страните в становището си.

Пристанище за помощи

В петък по време на речта си за състоянието на Съюза президентът Джо Байдън съобщи, че САЩ ще изградят временно пристанище на брега на Газа. Целта е да може големи кораби с хуманитарна помощ да могат да достигат ивицата.

"Това временно пристанище ще позволи да бъде увеличено значително количеството на хуманитарната помощ, която ще постъпва в Газа всеки ден", каза Байдън.

Той съобщи, че това няма да включва използването на американски войници и добави, че Израел също "трябва да даде своя принос".

"Хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета. Защитата и спасяването на невинни животи трябва да бъдат приоритет", каза Байдън, обръщайки се към Израел.

Изграждането и пускането в експлоатация на временното пристанище може да отнеме "няколко седмици", съобщи служител от администрацията на Байдън.

Защо това се налага

Според ООН една четвърт от населението на Газа няма достъп до достатъчно храна. Организацията съобщи, че липсата на храна е довела до смъртта на 10 деца и до "тежки нива на недохранване".

Израел отрича да възпрепятства доставянето на хуманитарна помощ и казва, че хуманитарните организации не успяват да я разпределят.

В началото на март над 100 палестинци бяха убити, докато чакат хуманитарна помощ в северната част на Ивицата Газа. Палестинците казват, че повечето от тях са били застреляни от израелските войски. Израелските военни обаче съобщиха, че повечето от хората са били убити при създалата се суматоха.

Към момента камиони с помощи влизат в южната част на Газа през контролирания от Египет пропускателен пункт Рафах и контролирания от Израел Керем Шалом. През последните месеци обаче северната част на ивицата, към която беше насочена първата част на израелската сухопътна офанзива, беше до голяма степен откъсната от помощта.

По приблизителни оценки там живеят около 300 хиляди палестинци, които не разполагат с достатъчно храна и чиста вода, пише Би Би Си.

На 2 март за първи път САЩ осъществиха доставка на спешна хуманитарна помощ в Ивицата Газа по въздух. Преди това други държави, сред които Йордания, Франция и Египет, също доставяха помощи по този начин.

През март палестинската агенция на ООН за бежанците съобщи, че през месец февруари в Газа са влизали средно 97 камиона с помощи на ден, в сравнение с около 150 камиона дневно през януари. Това остава под целта от 500 камиона на ден.

На 7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби около 1200 души и взе около 250 са заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която е управлявана от Хамас и има население от над 2 млн. души.

До момента военните действия на Израел в Ивицата са причинили смъртта на над 30 хил. души по данни на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG