Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да бъде еднократно". За пръв път САЩ доставиха по въздух хуманитарна помощ в Ивицата Газа


Хуманитарна помощ се спуска по въздух над Ивицата Газа на 1 март 2024 г. Снимката е илюстративна.
Хуманитарна помощ се спуска по въздух над Ивицата Газа на 1 март 2024 г. Снимката е илюстративна.

САЩ осъществиха първата си доставка на спешна хуманитарна помощ в Ивицата Газа по въздух, предаде Ройтерс. Това се случи в събота, след като в петък американският президент Джо Байдън съобщи, че е задействан план за подобни доставки.

Новината идва ден след като в четвъртък се появи информация, че войски на Израел са обстреляли палестинци, които са били струпани около камиони с хуманитарна помощ. Убитите жители на Газа при атаката са над 100. Израелските сили отричат да са извършили умишлено нападение.

В Ивицата Газа от октомври 2023 г. насам се води война между Израел и ислямистката паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни.

От началото на израелската офанзива в Газа се допуска ограничена хуманитарна помощ само през един граничен пункт - до град Рафах на границата с Египет.

Сега източници на Ройтерс казват, че 3 американски самолета С-130 са извършили първата въздушна доставка на хуманитарна помощ от САЩ, като са хвърлили повече от 35 хиляди хранителни продукта. Други държави като Йордания, Франция и Египет вече са осъществявали подобни десанти от началото на войната.

По-рано Байдън обяви, че храни и консумативи ще бъдат спускани по въздух в Газа от американски военни самолети. Това ще се случи през следващите дни, каза президентът, без да даде допълнителна информация.

„Трябва да направим повече и САЩ ще направят повече“, каза Байдън пред журналисти. Той добави, че „помощта, която постъпва в Газа, изобщо не е достатъчна“.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че въздушните доставки на хуманитарна помощ ще се превърнат в „продължително усилие“ за САЩ и „това няма да бъде еднократно“.

Байдън допълни, че страната разглежда възможността за откриване на морски коридор, през който също да се придвижва помощ за Газа. САЩ също така очакват огънят в Ивицата да бъде временно прекратен с началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започва на 10 март. Ако такова временно примирие влезе в сила, хуманитарните доставки ще се увеличат.

Палестинската агенция на ООН за бежанците съобщи в петък, че през февруари в Газа са влизали средно 97 камиона с помощи на ден, в сравнение с около 150 камиона дневно през месец януари.

„Броят на камионите, влизащи в Газа, остава доста под целта от 500 на ден“, казаха от агенцията.

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че хуманитарната катастрофа и гладът в Ивицата са допринесли към смъртта на палестинците в четвъртък заради отчаянието на хората в опита им да се доберат до храна и вода.

В събота стана ясно, че за първи път от месец СЗО е успяла да достави хуманитарна помощ, включително гориво и лекарства, в болница в северната част на Ивицата Газа.

На 7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби около 1200 души и взе около 250 са заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която е управлявана от Хамас и има население от над 2 млн. души.

До момента военните действия на Израел в Ивицата са причинили смъртта на над 30 хил. души по данни на местните власти.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG